Eğitim kurumlarında sürdürülebilir liderlik, örgütsel adalet ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship among sustainable leadership, organizational justice, and organizational identification in educational institutions
  1. Tez No: 735110
  2. Yazar: SELÇUK POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir liderlik, örgütsel adalet, örgütsel özdeşleşme, Sustainable leadership, organizational justice, organizational identification
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada eğitim kurumlarında sürdürülebilir liderlik, örgütsel adalet ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Çatalca ilçesinde ve merkeze bağlı mahallelerde devlet okullarında görev yapan 825 öğretmenden oluşmaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin sürdürülebilir liderlik algılarını belirlemek için“Okullarda Sürdürülebilir Liderlik Ölçeği”, örgütsel adalet algılarını belirlemek amacıyla“Örgütsel Adalet Ölçeği”, örgütsel özdeşleşme düzeylerini belirlemek amacıyla“Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizi SPPS 26.00 programıyla yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t -Testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmenler okul yöneticilerinin sürdürülebilir liderlik özelliklerinin“katılıyorum”düzeyinde olduğunu belirtmişlerdir. Elde edilen bulgularda öğretmenlerin sürdürülebilir liderlik algılarına göre cinsiyet, eğitim değişkenleri ile insan kaynakları, stratejik dağıtım, derin öğrenme ve çevresel ve sosyal sorumluluk alt boyutlarında anlamlı fark bulunmamaktadır. Yaş ve kıdem değişkenine göre ise anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları“çok katılıyorum”düzeyindedir. Örgütsel adalet algıları cinsiyete ve eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemekte yaş ve kıdeme göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri“çok katılıyorum”düzeyindedir. Örgütsel özdeşleşme düzeyi cinsiyet, yaş ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemekte, kıdem yılına göre anlamlı farklılık göstermektedir.“Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel özdeşleşme düzeyleri”,“örgütsel adalet algıları, sürdürülebilir liderlik özelikleri ile”,“örgütsel özdeşleşme düzeyleri ile sürdürülebilir liderlik özellikleri”arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Okullarda sürdürülebilir liderlik özelikleri ve alt boyutlarının bağımsız, örgütsel adalet algıları ve örgütsel özdeşleşme düzeylerinin ise bağımlı değişken olarak alındığı birinci regresyon modeli anlamlı bulunmuş ve pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Fakat çevre ve sosyal sorumluluk alt boyutunun örgütsel adalet ve örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisi anlamlı değildir. Örgütsel adalet ve örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmış ve toplam varyansın %46'sını açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship among sustainable leadership, organizational justice and organizational identification in educational institutions was examined. The population of the research consists of 825 teachers working in public schools in the neighborhoods of the center Çatalca district of Istanbul. This research was conducted with the relational survey model, one of the quantitative research methods. In order to determine teachers' sustained leadership perceptions“Sustainable Leadership Scale at Schools”, to determine organizational justice perception“Organizational Justice Scale”, to determine organizational identification levels“Organizational Identification Scale”and“Personal Information Form”which developed by the researcher, was used in the study. The analysis of the research was done by SPPS 26.00 program. Frequency, percentage, mean, standard refrection, t-test, one-way analysis of variance, correlation and multiple linear regression analysis were used in the statistical analysis of the data. According to the results obtained, theachers stated the level of managers' Sustainable leadership as“ agree”. According to the findings that obtained by teachers' perceptions of sustainable leadership, there is no significant difference in the sub-dimensions of gender, education variables and human resources, strategic distribution, deep learning environmental and social responsibility. It differs significantly according to age and seniority. Teachers' perception of organizational justice is as“strongly agree”grade. Organizational justice perceptions do not differ significantly according to gender and education, but differ significantly according to age and seniority. Teachers' organizational identification level is at“strongly agres”grade. The level of organizational identification does not differ significantly according to gender, age and educational status, but differs according to length of seniority time. It has been determined that there is a positive significant correlation between teachers' organizational justice perceptions and organizational identification levels,“organizational justice perceptions, sustainable leadership characteristics”,“organizational identification levels and sustainable leadership characteristics”. The first regression model in which sustainable leadership characteristics and sub-dimensions at schools were taken as independent variables, and organizational justice perceptions and organizational identification levels taken as dependant variables was determined that there was a significant positive correlation. However, the effect of environment and social responsibility sub-dimention on organizational justice and organizational identification is not significant. It was determined that there was a significant correlation (relation) between organizational justice and organizational identification levels, it was found that it explained 46% of the total variance.