Hemiplejik hastalarda ekstrakorporeal şok dalga teparisi ve kuru iğnelemenin spastisite üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of extracorporeal shock wave therapy and DRY needling on spasticity in hemiplegic patients
- Tez No: 735411
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET BÜYÜKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spastisite, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Kuru İğneleme, İnme, Hemipleji, Spasticity, Shockwave, Dry Needling, Stroke, Hemiplegia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Önceki çalışmalar, şok dalgası tedavisinin veya kuru iğnelemenin, inme sonrası hastalarda spastisitenin tedavisi, ağrının azaltılması ve üst ekstremite fonksiyonunun iyileştirilmesi için etkili bir yöntem olduğunu öne sürmüştür. Bununla birlikte, inme sonrası hastalarda spastisite, ağrı ve üst ekstremite fonksiyonu üzerine bu iki tedavi prosedürünü karşılaştıran daha önce yapılmış hiçbir çalışma yoktur. Bu çalışma hemiplejik hastalarda ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve kuru iğneleme nin üst ekstremite spastisitesi ve ağrı üzerine etkilerini karşılaştırmak için yapıldı. Üst ekstremite spastisitesi olan yirmi gönüllü felçli hasta, tedavi A ve B olmak üzere iki gruba rastgele atandı. A grubundaki katılımcılara biceps brachii kası üzerinde bir seans ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve grup B'deki katılımcılara, biceps brachii'de bir seans kuru iğneleme uygulandı. Birincil sonuç ölçütü, biceps brachii kasının modifiye Ashworth Skalası Skorunun değişimi ve ağrının değerlendirilmesi (VAS) skorunun değişimiydi. İkincil sonuç ölçütleri ise hafif XIII dokunma, taktil duyusu, ağrı duyusu ve üst ekstremite duyusunu değerlendiren kol, önkol, el ve parmakta 2 nokta ayrımı skoru, Purdue pegboard testi (PPT), Dokuz Delik Peg Testi (9 HPT) ve Jebsen Taylor El Fonksiyon Testidir. Çalışmanın sonuçlarına göre, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ve kuru iğneleme sonrası VAS skoru (P=0.001) ve MAS skoru (P=0.003) önemli ölçüde azalmaktadır. Jebsen taylor el fonksiyon testi (p = 0.004) ve purdue pegboard testi (p = 0.001) iki tedavi grubunda önemli ölçüde iyileşti. Duyusal fonksiyonda tedavi sonrası 2 nokta ayrımı (parmak 0,46, kol 0,001, önkol 0,004) dışında her iki grupta da düzelme olmadı. Spastisite, ağrı, üst ekstremite duyu ve fonksiyonundaki değişiklik açısından bu iki grup arasında anlamlı fark yoktu. kuru iğneleme ve ekstrakorporeal şok dalga tedavisi ağrı ve spastisiteyi azaltabilir ve üst ekstremite fonksiyonunu iyileştirebilir ancak 2 nokta ayrımı dışında üst ekstremitede duyuyu iyileştiremez. İnme sonrası hastalarda spastisite ve ağrıyı azaltmada ve üst ekstremite fonksiyonunu iyileştirmede şok dalga tedavisi ve kuru iğneleme arasında anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Previous studies have suggested either shockwave therapy or dry needling is an effective method for the treatment of spasticity. However no previous study compared these two treatment on spasticity in poststroke patients. This study was performed to compare the effects of extracorporeal shock wave therapy and dry needing on upper limb spasticity. Twenty voluntary to the stroke patients with upper extremity spasticity were randomly assigned in two groups of treatment A and B. Patients in group A received one session of extracorporeal shock wave therapy on biceps brachii muscle in which 6,000 impulses were given at 0.06–0.07 mJ/mm2 (1.2–1.4 bar) at 18 Hz on the biceps brachii muscle bulk. Patients in group B received one session of dry needling on biceps brachii muscle trigger points with the rapid entry and rapid exit for one minute. Demographic information of the patients was recorded. The modified Ashworth Scale was used to evaluate the spasticity of the patients. Individuals with an average age of 77.70 and 15.25 years participated in group A, and individuals with an average age of 72.40 and 12.47 years in group B. While the affected side on the upper extremity was 4 people in group A, it was recorded as 5 people in group B. According to the results of the study MAS score (P= 0.003) decrease significantly after extracorporeal shock wave therapy and dry needling. there was no significant differences between these two groups in term of change in MAS score. Dry needling and extracorporeal shock wave therapy can significantly decrease spasticity but There is no significant XV differences between shock wave therapy and dry needling in decreasing elbow flexor spasticity in post stroke patients.