Memet Baydur tiyatrolarında kadın
Woman at Memet Baydur theaters
- Tez No: 735546
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Memet Baydur, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Women, Memet Baydur, Feminism, Gender
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Feminizmin, feminist hareketin ve feminist edebiyatın dünyada ve Türkiye'deki gelişim süreçlerinden bahsederek bu gelişim ışığında Memet Baydur tiyatrolarında kadın karakterlerin fonksiyonlarını incelemek bu tezin temel amacını oluşturmaktadır. Memet Baydur'un tiyatrolarında kadının konumu incelenmeden önce“Giriş”bölümünde kadın hareketinin dünyadaki ve Türkiye'deki gelişimi ortaya konulmuştur. Dünyada öne çıkan kadın hareketlerinden bahsedildikten sonra Türkiye'de kadın hareketi adına atılan adımlardan söz edilmiştir. Feminist kuram ve edebiyat eleştirisinin gelişimi hakkında bilgi verildikten sonra Memet Baydur'un yaşamı ve sanatı ele alınmıştır. Memet Baydur'un tiyatro yazarlığına genel bir bakışın ardından“Memet Baydur Tiyatrolarında Kadın”ana başlıklı bölümde yazarın yirmi oyunu, kadını konumlandırma şekilleri bakımından incelenirken yazarın diğer eserlerinden de faydalanılmıştır. Oyunlardaki başkişi konumunda kadın, ahlaki ve toplumsal normlar, baskı ve şiddet, eğitim, evlilik, cinsellik olmak üzere temelde altı fonksiyonla incelenen kadın konusuna feminist bir açıdan yaklaşılmıştır. Oyunlardaki kadınların metin bağlamında fonksiyonları incelenmiştir. Bu incelemeler yapılırken metne bağlı eleştiri ve feminist eleştiri yöntemlerinden yararlanılmıştır. Sonuç bölümünde ise Memet Baydur'un kadın karakterleri arka planda konumlandırmadığı; kadınların eğitim seviyeleri, duygu durumları ve imkânları dâhilinde bir gelişim kaydettiği ancak yazarın bu gelişim için herhangi bir çözüm önerisinde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to examine the functions of female characters in Memet Baydur theaters in the light of this development by talking about the development processes of feminism, feminist movement and feminist literature in the world and in Turkey. Before examining the position of women in Memet Baydur's theaters, the development of the women's movement in the world and in Turkey has been revealed. After mentioning the prominent women's movements in the world, the steps taken on behalf of the women's movement in Turkey were mentioned. After giving information about the development of feminist theory and literary criticism, Memet Baydur's life and art are discussed. After an overview of Memet Baydur's playwriting, in the section titled“Women in Memet Baydur Theaters”, the author's twenty plays were analyzed in terms of the way they positioned women, while other works of the author were also used. The subject of women, which is basically examined with six functions, namely, the woman in the protagonist position in the plays, moral and social norms, oppression and violence, education, marriage, and sexuality, has been approached from a feminist perspective. The functions of the women in the plays were examined in the context of the text. While making these studies, text-based criticism and feminist criticism methods were used. In the conclusion part, it is stated that Memet Baydur does not position the female characters in the background; It was concluded that women made a progress within their education levels, emotional states and possibilities, but the author did not offer any solution for this development.