1960 sonrası resim sanatında hiperrealist eğilimler
Hyperrealist trends in painting art after 1960
  1. Tez No: 735661
  2. Yazar: DİLBER BELTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperrealizm, Foto-gerçekçilik, Resim Sanatı, Resim, Hyperrealism, Photo-realism, Art of Painting, Painting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
“1960 Sonrası Resim Sanatında Hiperrealist Eğilimler”başlıklı bu çalışmada, 20. yy. da fotoğrafın ana obje olarak ele alınıp tuvale birebir yansıtılma çabası ile ortaya çıkan Hiperrealizm akımı ele alınmıştır. Hiperrealizm akımı sanatçılarının geleneksel fırça kullanımından meydana getirilen çalışma yöntemleri üzerinde durulmuştur. Öncelikle Hiperrealizm akımının tarihsel gelişimi ve sanatçıların yapmış oldukları çalışmaları ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Konu olarak seçilen Hiperrealizm 'in içeriğine değinilmiş ve bu akımın zemin üzerinde çalışılmasında kullanılan çeşitli materyallerden bahsedilmiştir. Akımın yerli ve yabancı bazı Hiperrealist sanatçıların kullandığı yöntemleri, teknikleri hakkında açıklamalar çalışmaları ile birlikte yapılmıştır. Hiperrealizm akımının genel tanımı, sanatçı çalışmaları, genel bakımı hakkında çeşitli açıklamalar yapılmıştır. Devamında Hiperrealizm tekniği ile uygulanan çeşitli çalışma yöntemleri açıklanmıştır. Portre yönteminin tanımı, Hiperrealizm sanatçılarının yapmış olduğu çalışmaların Hiperrealizm akımına etkisi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Hiperrealist sanatçıların çalışmalarında uyguladıkları teknikler incelenmiştir. Sanatçıların portre ile uygulamış oldukları farklı yöntemler açıklanmıştır. Araştırmanın sonuç kısmında, Hiperrealist sanatçıların fotoğraf görüntüsünü yüzey üzerinde yakalamalarında kullandıkları geleneksel fırça tekniğine ve portre üzerindeki etkisine değinilmiş, kolaylıkları üzerinde durulmuştur. Hiperrealist eğilimde, izleyicinin en çok merak ettiği unsurlardan bir tanesi olan teknik ayrıntılar esas itibariyle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Hyperrealist Tendencies in Post-1960 Painting Art”, the Hyperrealism movement, which emerged in the 20th century with the effort of taking photography as the main object and reflecting it on the canvas, is discussed. The working methods of the artists of the hyperrealism movement, which are created from the use of traditional brushes, are emphasized. First of all, the historical development of the Hyperrealism movement and the works of the artists were examined in detail. The content of Hyperrealism, which was chosen as the subject, was mentioned and various materials used in the study of this movement on the ground were mentioned. Explanations about the methods and techniques of the movement used by some local and foreign Hyperrealist artists were made together with their studies. Various explanations have been made about the general definition of the hyperrealism movement, the artist's work, and its general care. In the following, various working methods applied with the Hyperrealism technique are explained. The definition of the portrait method, the effects of the works of Hyperrealism artists on the Hyperrealism movement are emphasized. Then, the techniques used by hyperrealist artists in their works were examined. The different methods applied by the artists with the portrait are explained. In the conclusion part of the research, the traditional brush technique used by Hyperrealist artists in capturing the photographic image on the surface and its effect on the portrait were mentioned, and their convenience was emphasized. In the hyperrealist tendency, technical details, which are one of the elements that the audience is most curious about, have been tried to be explained essentially.