Deneysel etanol uygulamasında darbepoetin alfanın nöroproteksiyona ve plazma asprosin düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of darbepoetin alpha on neuroprotection and plasma asprosin levels in experimental ethanol administration
- Tez No: 735745
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI OKTAY SEYMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Physiology, Physiopathology
- Anahtar Kelimeler: Etanol, darbepoetin alfa, asprosin, nörodejenerasyon, nöroproteksiyon
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Etanol kullanımının beyin dahil olmak üzere vücutta birçok organa zararlı etkileri olduğu çeşitli çalışmalarda ortaya konulmuştur. Araştırmamızda sıçanlarda etanolün oluşturduğu nöronal hasara karşı darbepoetin alfanın (DA) nöroprotektif etkileri ve etanolün kan glikozunu yükselten asprosin hormonunun plazmadaki seviyeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmamızda 50 adet Wistar Abino erkek sıçan kullanıldı. Kontrol (K) grubu (3,15 ml/kg serum fizyolojik, i.g), glikoz (G) grubu (3,15 ml/kg glikoz çözeltisi, i.g.), etanol (E) grubu (3 g/kg %20'lik etanol çözeltisi, i.g), DA grubu (0,25 µg/kg, i.p.) ve E+DA grubu olmak üzere 5 grup oluşturuldu. Deneyin ilk günü, 15. ve 30. günlerinde açlık kan glikozu ölçüldü. Beyin dokusunda ve serumda oksidatif stres/antioksidan parametleri, S100-β ve nöron spesifik enolaz (NSE) seviyeleri incelendi. Ayrıca serumda lipit profili ve insülin seviyeleri ile beyin dokusunda ve plazmada asprosin seviyeleri incelendi. Beyin ve karaciğer dokusu histopatolojik yöntemlerle incelendi. E grubunda K grubuna göre S100-β (beyin dokusunda p0,05).
Özet (Çeviri)
Various studies have shown that the use of ethanol has harmful effects on many organs in the body, including the brain. In our study, we aimed to investigate the neuroprotective effects of darbepoetin alfa (DA) against neuronal damage caused by ethanol and the effects of ethanol on the plasma levels of the hormone asprosin, which raises blood glucose in rats. 50 Wistar albino male rats were divided into five groups of control (C) (3.15 ml/kg saline, ig), glucose (G) (3.15 ml/kg glucose solution, ig), ethanol (E) (3 g/kg 20% ethanol solution, ig), DA (0.25 µg/kg, ip) and etanol+DA. Fasting blood glucose was measured on the first day, 15th and 30th days. Oxidative stress/antioxidant parameters, S100-β and neuron-specific enolase (NSE) levels were investigated in brain tissue and serum. In addition, lipid profile and insulin levels in serum, asprosin levels in brain tissue and plasma were investigated. Brain and liver tissue were investigated by histopathological methods.