COVİD-19 pandemisinde uygulanan ilk karantina sürecinin otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklardaki otizm belirti şiddetine etkisi ve ilişkili faktörler
The effect of the first quarantine process in the COVID-19 pandemic on the severity of autism symptoms in children diagnosed with Autism Spectrum Disorder and related factors
- Tez No: 735889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ÇAM RAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, covid-19 salgını, karantina, OSB şiddeti, Autism spectrum disorder, covid-19 pandemic, quarantine, ASD severity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada Covid-19 pandemisi karantina sürecinin, otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı almış çocuklardaki otizm semptom şiddetine etkisinin incelenmesi ve bu süreçte OSB şiddetini etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenli takibi yapılan OSB tanılı, yaşları 3 ile 6 (Ort = 4.69±1.09) arasında değişen, 34‟ü (%81) erkek ve 8'i (%19) kadın olmak üzere 42 çocuk dahil edilmiştir. Çalışmamızda boylamsal araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 33 maddelik kişisel bilgi formu ebeveynle yüz yüze görüşme sırasında dolduruluştur. OSB şiddetini belirlemek için yüz yüze klinik ortamda Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Version 25.0.Windows paket programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmamız, karantina sonrası otizm şiddetinin karantina öncesi otizm şiddetinden anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir (p .05). Sonuç olarak, Covid-19 pandemisi karantina sürecinde, OSB'li çocukların karantina öncesine kıyasla karantina sonrasında OSB şiddetinin arttığı, bu nedenle OSB şiddetini etkileyen faktörleri iyileştirecek eylem planı hazırlanması adına önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the Covid-19 quarantine process on the severity of autism symptoms in children diagnosed with autism spectrum disorder (ASD) and to investigate the factors affecting the severity of ASD in this process. Our study included 42 children aged between 3 and 6 (Mean = 4.69 ± 1.09), 34 males (81%) and 8 females (19%), diagnosed with ASD, who were followed up regularly in Adana City Training and Research Hospital. Longitudinal research method was used in our study. As a data collection tool, a 33-item personal information form was filled in during the face-to-face interview with the parents. The Childhood Autism Rating Scale (CARS) was applied in a face-to-face clinical setting to determine the severity of ASD. The data obtained were evaluated using the SPSS Version 25.0. Windows package program. Our study shows that post-quarantine autism severity is significantly higher than prequarantine autism severity (p .05). Result, during the Covid-19 pandemic quarantine process, it was concluded that the ASD severity of children with ASD increased in post-quarantine compared to prequarantine, therefore it is important to prepare an action plan to improve the factors affecting ASD severity.