sinonazal inverted papillomalı hastalarda p16 ve human papilloma virüs pozitifliğinin belirlenmesi, nüks ve skuamöz hücreli karsinom progresyonu ile ilişkisinin araştırılıması
Determination of p16 and HPV positivity in sinonasal inverted papilloma patients and investigation of relationship with recurrence and squamous cell carcinoma.
  1. Tez No: 735888
  2. Yazar: İBRAHİM KUYUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BİROL UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İnverted papilloma, HPV, Nüks, Malignite, İnverted papilloma, HPV, Recurrens, Malignancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Giriş: İnverted papillom, sinonazal yolun osteomdan sonra en sık görülen benign tümörüdür ve sinonazal papillomun en sık görülen formudur. İnverted papillomada human papilloma virüsünün (HPV) varlığı kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır, ancak rolü belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada sinonazal inverted papillomalı hastalarda; düşük ve yüksek riskli HPV varlığının saptanması, ayrıca p16 ekspresyon özelliklerinin belirlenmesi, tüm sonuçların birbirleri ile, klinik-patolojik değişkenlerle, nüks ve malign progresyon durumu ile ilişkisini saptamak amaçlandı. Materyal Metot: Gazi Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında Ocak 2008-Aralık 2020 arası dönemde başvuran ve klinik öyküye ek olarak nazal endoskopi veya BT ile sinonazal inverted papilloma ön tanısı alıp cerrahisi yapılan erişkin hastaların Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde yer alan, formol ile tespitlenmiş parafine gömülü hazır parafin blokları çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada sinonazal inverted papilloma nedeniyle opere edilmiş toplam 56 hastanın hazır boyalı preparatları kullanılmıştır. Çalışmaya 56 hasta dahil edilmiştir. Hastalar nüks yada malignite bulguları saptanıp saptanmamasına göre gruplara ayrılmış ve bu gruplarda sigara, alkol, düşük-yüksek HPV pozitifliği, operasyon genişliği, ilk tanı anındaki Krause evresi ve p16 pozitifliği açısından incelenmiştir. Bulgular: Nüks tespit edilen grupta, nüks saptanmayan gruba göre sigara kullanımı açısından anlamlı fark vardır (p=0,010). Kesin patolojik tanısında malignite bulguları saptanan hastalarda, malignite bulguları olmayan hastalara göre sigara kullanımı açısından anlamlı fark vardır (p=0,010). Malignite bulguları saptanan hastalarda, malignite bulguları olmayan hastalara göre hem düşük hem yüksek riskli HPV pozitifliği açısından anlamlı fark vardır (p=0,001). Nüks yada malignite bulguları saptanan hastalarda saptanmayan hasta grubuna göre alkol kullanımı açısından istatistiksel anlamlı fark tespit edilememiştir (sırasıyla p=0,312, p=0,074). Sonuç: İnverted papillom, sinonazal yolun osteomdan sonra en sık görülen benign tümörüdür. SNİP tanısı alan hastalarda nüks gelişimi yada senkron malignite bulgularını açısından prognozu belirlemek için hastaların patolojik preparatlarında HPV bakılması faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Inverted papilloma is the most common benign tumor of the sinonasal tract after osteoma and is the most common form of sinonasal papilloma. The presence of human papilloma virus (HPV) in inverted papilloma has been extensively investigated, but its role remains unclear. In this study, in patients with sinonasal inverted papilloma; It was aimed to determine the presence of low and high risk HPV, as well as to determine the p16 expression characteristics, to determine the relationship of all results with each other, with clinical-pathological variables, recurrence and malignant progression status. Materials and Methods: Formol-fixed paraffin, found in the archives of the Department of Medical Pathology, of adult patients who were admitted to Gazi University, Department of Otorhinolaryngology between January 2008 and December 2020, and who underwent surgery after nasal endoscopy or CT pre-diagnosis of sinonasal inverted papilloma in addition to the clinical history. Embedded ready-made paraffin blocks were included in the study. In the study, ready-made stained preparations of 56 patients who were operated for sinonasal inverted papilloma were used. 56 patients were included in the study. The patients were divided into groups according to whether there were signs of recurrence or malignancy, and they were examined in terms of smoking, alcohol, low-high HPV positivity, operation width, Krause stage at the time of first diagnosis, and p16 positivity in these groups. 92 Results: There was a significant difference in terms of smoking in the relapsed group compared to the relapsed group (p=0.010). There is a significant difference in terms of smoking in patients with malignant findings in the definitive pathological diagnosis compared to patients without malignancy findings (p=0.010). There is a significant difference in both low-risk and high-risk HPV positivity in patients with malignant findings compared to patients without malignancy findings (p=0.001). There was no statistically significant difference in terms of alcohol use in patients with recurrence or malignancy findings compared to the patient group who did not (p=0.312, p=0.074, respectively). Conclusion: Inverted papilloma is the most common benign tumor of the sinonasal tract after osteoma. It is useful to examine HPV in the pathological preparations of the patients to determine the prognosis in terms of recurrence or synchronous malignancy findings in patients diagnosed with SNIP.