Assessment of ATP-binding cassette transporter G5/G8 and lipid profile in patient with diabetic mellutis type 2
Diyabetik mellituslu hastalarda ATP bağlayıcı kaset transporter G5/G8 ve lipid profilinin değerlendirilmesi tip 2
- Tez No: 735898
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANTESAR RHEEM OBEAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Pcr –Replp, Lipid profili, Snp, Elise, Pcr –Replp, Lipid profıle, Snp, Elise
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Mevcut araştırma, Heet hastanesinde ATP Binding Cassette (ABC) G5/G8 geninin polimorfizmlerini inceleyerek DM'nin bazı nedenlerini araştırmayı ve bu polimorfizmlerin lipid ve ABCG5/G8 seviyeleri ile ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Lipid profil düzeyleri kolorimetrik yöntemlerle ölçülürken, hem ABCG5/8'in ölçüm serum düzeyleri ELISA tekniğiyle hem de Polimeraz Zincir Reaksiyonu kullanılarak sırasıyla ABCG5 ve ABCG8 gen polimorfizmleri Q604E (rs6720173), D19H (rs11887534) belirlendi. Restriksiyon Fragman Uzunluğu Polimorfizmi, bu vaka kontrol çalışmasına 50 DM hastalığı olan hasta ve diğer sağlıklı bireyler dahildir. Hastaların ortalama ± SD yaşları (20-60) yıl. Açlık plazma TC, TG ve LDL-C seviyeleri, hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (Pdeğeri >0.05). ABCG 5/8 protein dağılımında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmasına rağmen, anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p 0.05). Sonuç olarak, ABCG5 geninin polimorfizmi (Q604E), E alleli ile anlamlı ilişkisi ve ABCG 5 protein seviyeleri ile ilişkisi nedeniyle DM hastalığı için bir risk faktörü olarak kabul edildi.
Özet (Çeviri)
The present study intends to look into some of the reasons of diabetes by looking at polymorphisms in the ATP Binding Cassette( ABC) G5/G8 gene in Heet Hospital and the relationship between these polymorphisms and lipid and ABCG5/G8 levels Serum lipid profile levels were determined using colorimetric methods, while serum levels of both ABCG5/8 were determined using the ELISA technique. In addition, ABCG5 and ABCG8 gene polymorphisms Q604E (rs6720173) and D19H (rs11887534) They are mapped using a polymorphism in the length of the restriction reaction fragment and the polymeric chain reaction, respectively. The mean ± SD ages of the patients between (20-60) years. Fasting plasma levels of TC, TG, and LDL-C were significantly higher in the patient group than in the control group (P-value >0.05). Despite the fact that there was a statistically significant variation between groups in the distribution of ABCG 5/8 protein, no significant changes were observed (p 0.05). Finally, because of its high connection with the E allele and link with ABCG 5 protein levels, the polymorphism (Q604E) of the ABCG5 gene was designated a risk factor for DM illness.