Lise öğrencilerinin siber mağduriyeti, siber zorbalıkla başa çıkma becerileri ile psikolojik sağlamlık ilişkisi
The relationship between high school students' cyber victimization, their coping skills with cyber-bullying, and resilience
- Tez No: 735907
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ÇAM RAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: siber mağduriyet, siber zorbalıkla baş etme becerileri, psikolojik sağlamlık, cyber victimization, cyberbullying coping skills, psychological resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerinin siber mağduriyeti, siber zorbalıkla baş etme becerileri ve psikolojik sağlamlık ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada siber zorbalıkla baş etme becerilerinin ve psikolojik sağlamlığın ergenlerin yaşı ile ilişkisi, cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi, anne-babanın ilişki durumu ve gelir düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ayrıca telefon, tablet, sanal oyun ve bilgisayar kullanımının siber mağduriyete etkisi incelenmiştir. Katılımcılar, Adana ili Seyhan ve Çukurova ilçesinde 2021-2022 yılında lisede eğitim gören yaşları 14 ile 18 (ort = 15.82 ±1.25) arasında değişen 267'si (% 60,7) kız ve 173'ü (% 39.3) erkek olmak üzere toplam 440 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Siber Mağduriyet Ölçeği, Siber Zorbalıkla Başa Çıkma Ölçeği, Çocuk ve Ergen Psikolojik Sağlamlık Ölçeği'dir. Araştırma verileri t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve Mann-Whitney U analizleri ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS Version 25.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmamızın sonuçları, günlük iki saatten daha uzun süre bilgisayar kullanan öğrencilerin, siber mağduriyet ortalamalarının diğer öğrencilere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermektedir (p < .01). Cinsiyete göre siber mağduriyet düzeyleri ve siber zorbalıkla baş etme becerilerinin farklılık göstermediği görülmüştür. Psikolojik sağlamlık düzeyinin; anne-baba ilişki durumu, anne-baba eğitim durumu, cinsiyet ile farklılaşmadığı, gelir düzeyi ile farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, siber zorbalıkla baş etme becerileri ile psikolojik sağlamlığın ilişkili olduğu ve psikolojik sağlamlığın siber zorbalıkla baş etme becerileri üzerinde pozitif yönde yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p= .001).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between high school students' cyber victimization, coping skills with cyberbullying, and psychological resilience. In the study, the relationship between the coping skills with cyberbullying and psychological resilience with the age of the adolescents, gender, parental education level, parental relationship status and income level, and the effects of phone, tablet, virtual game and computer use on cyber victimization were examined. The study consists of a total of 440 students, 267 (60.7%) girls and 173 (39.3%) boys, ranging from 14 to 18 (mean = 15.82 ± 1.25). The data collection tools used in the research are Cyber Victimization Scale, Cyber Bullying Coping Scale, Child and Adolescent Psychological Resilience Scale. The data were evaluated with t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and Mann-Whitney U analysis. The data were analyzed using SPSS Version 25.0. Our research shows that students who use computers for more than two hours a day have significantly higher cyber victimization mean than other students (p < .01). It appeared that the levels of cyber victimization and coping skills with cyberbullying did not differ according to gender. It was concluded that the level of psychological resilience did not differ with parental relationship status, education level of parents, gender; but differed with income level. In addition, it was concluded that coping skills with cyberbullying and resilience were related and that resilience was a positive predictor of coping skills (p= .001).