Plasenta akreata spektrumlu gebeliklerde gerçekleşen aşırı trofoblast invazyonunda αvβ3 integrin ve CD9 etkileşiminin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of αvβ3 integrin and CD9 interaction on excessive trophoblast invasion in pregnancies with Placenta Accreta Spectrum
  1. Tez No: 736137
  2. Yazar: SELİN KISAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TÜRKAY KORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreata Spektrumu (PAS), Ekstravillöz Trofoblast, Trofoblast İnvazyonu, αVβ3-İntegrin, CD9, Plasental İmplantasyon Defektleri, Placenta Accreta Spectrum (PAS), Trophoblast Invasion, αVβ3-Integrin, CD9, Placental Implantation Disorders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Plasenta Akreata Spektrumu (PAS), aşırı trofoblast hücre invazyonu ile karakterize olup anormal trofoblast hücre migrasyonunu içermektedir. Bu çalışmamızda ekstra villöz trofoblast hücrelerinin invazyonunda αVβ3 integrin ve CD9 moleküllerinin hücre-hücre etkileşimlerine bağlı rollerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Plasenta Akreata Spektrumlu (PAS) gebelikler, Sezaryen doğum gebelikleri ve Kontrol grubu olmak üzere 3 çalışma grubu oluşturuldu. PAS grubu için hastalardan doğumu takiben histerektomi materyalleri veya term plasenta, Sezeryan ve Kontrol gruplarından ise term plasentalar alındı. Doku örneklerinde morfolojik analiz sonrasında Ekstravillöz Trofoblastların (EVT) karakterizasyonu için epitel belirteci olan Sitokeratin 7 (CYT7) ve desidual hücreler için mezenkimal hücre belirteci olan Vimentin kullanılarak αVβ3 integrin ve CD9 antikorlarıyla çiftli immünfloresan boyamalar gerçekleştirildi. Böylece proteinlerin hücrelerdeki ekspresyon şiddetleri ve lokalizasyonları belirlendi. Ayrıca aynı gruplara ait doku örnekleri ile αVβ3 integrin ve CD9 için Western Blot analizi gerçekleştirilerek gruplar arasındaki protein ekspresyon farklılıkları kantitatif olarak tespit edildi. Bulgular: Sezaryen doğum grubunda αVβ3 integrin protein miktarı PAS grubuyla mukayese edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi. Western Blot deneyleri sonucunda CD9 proteinin gruplar arasında anlamlı bir fark içermediği belirlendi. Yapılan çiftli immünfloresan boyanmalarda CD9 proteininin EVT'lerde ve villöz trofoblastlarda yüksek oranda eksprese edildiği tespit edildi. αVβ3 integrin ise Kontrol ve PAS gruplarının EVT'lerinde yüksek düzeylerde ekspre edilirken villöz trofoblastlarda da immün pozitif reaksiyon gösterdi. Sonuç: Sezaryen doğum sonucu endometriyumda oluşan skar yapısı, sonraki gebeliklerde EVT hücrelerinde artan αVβ3 integrin ekspresyonunu aracılığıyla PAS gelişiminde rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We investigated the hypothesis that αVβ3 integrin and CD9 tetraspanin molecules, which we think may cause abnormal cell migration in the Placenta Accreta Spectrum (PAS), characterized by excessive trophoblast cell invasion into the uterus, can regulate trophoblast cell migration through cell-cell interactions. Method: Three study groups were formed; Pregnancies with Placenta Accreta Spectrum, pregnancies resulting in cesarean delivery and Control group (pregnancies resulting in normal delivery). For each group, hysterectomy materials or term placentas were obtained from the patients after delivery. Tissue samples taken from the invasion area were firstly stained with Hematoxylin-Eosin and were examined morphologically. Then, Double Immunofluorescent staining was performed with αVβ3 integrin and CD9 antibodies using CYT7 for the characterization of Extravilloustrophoblast cells and Vimentin for the characterization of decidual cells. As a result of staining, expression changes and localizations of these proteins were determined. In addition, Western blot analysis was performed for αVβ3 integrin and CD9 molecules with fresh tissue samples, This analysis quantitatively determined whether there was an increase in protein expression amounts between the groups. Results: There was a significant decrease in αVβ3 integrin in the cesarean section group compared to the PAS group. There was no significant difference between the groups in the WB analysis performed for CD9. In double immunofluorescent staining, both proteins showed positive staining in all groups. As a marker, αVβ3 integrin is more intensely expressed in EVT cells. Conclusion: Recurrent cesarean scar may play a role in the development of PAS anomaly through rearrangement of αVβ3 integrin expression, but CD9 is not primarily involved in PAS development and modulation of αVβ3 integrin.