Hafif–orta aort kapak yetersizlikli tip A aort diseksiyonlarında suprakoroner greft interpozisyonu sonrası aort kapak yetersizliği orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Mid-term results of aortic valve regurgitationevaluation after supracoronary graft replacement for acute type a aortdissection with mild aortic insufficiency
  1. Tez No: 736138
  2. Yazar: YUSUF TAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tip A diseksiyon, aort yetmezliği, akut aort diseksiyonu, Type A dissection, aortic insufficiency, acute aortic dissection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Akut tip A aort diseksiyonu hayatı tehdit eden; acil olarak cerrahi tedavisinin yapılması gereken bir patolojidir. Asendan aort suprakoroner greft interpozisyonu, bu hastalarda hayat kurtarıcı bir tedavi seçeneğidir. Akut tip A aort diseksiyonunun oluşturduğu aort kökünün fonksiyonel yapısındaki bozulmalar, çeşitli derecelerde aort kapak yetersizliğine sebep olmaktadır. Araştırmamızda, operasyona hafif – orta aort kapak yetersizliği ile acil olarak proksimal aort onarımı için asendan aort suprakoroner greft interpozisyonu olarak opere edilen akut tip A aort diseksiyonu hastalarının postoperatif takiplerinde aort kapak yetersizliği derecesinin değişikliğini ve predikte eden faktörleri araştırdık. Gereç ve Yöntem: Aralık 2014 ve Aralık 2020 yılları arasında Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniğinde akut tip A aort diseksiyonu nedeniyle opere edilen 236 hasta incelendi. Proksimal aorta tamiri için acil olarak izole asendan aort suprakoroner greft interpozisyonu yapılan 91 hasta çalışmaya dahil edildi. Komorbid durumları ve bu hastalarda operasyon öncesi ve sonrası ekokardiyografik parametreler tarandı. Aortik anulus, sinus valsalva, sinotubuler kavşak, asendan aort çapları radyolojik ölçümleri ile karşılaştırıldı. Preoperatif kaydedilecek değişkenlerin etkileri, postoperatif takiplerden elde edilecek asendan aort ölçümleri incelendi ve çalışma sonucunda elde edilen verilerle postoperatif aort kapak yetersizliğini predikte etmeyi sağlayacak faktörler incelendi. Bulgular: Hastaların takip edildiği süre boyunca sinüs valsalva çap artışı 0.74±0.25 mm/yıl artış gösterdiği göstermiştir. Sinüs valsalva çap artışı, aort yetersizliği progrese hastalarda 1.15±0.87 mm/yıl iken aort yetersizliği progrese olmayan hastalarda ise 0.33±0.41 mm/yıl artış göstermiştir. Hastaların taburculuk aort yetmezliği 46 kişide (%50.5) eser düzeyde, 43 kişide (%47.3) hafif düzeyde ve 2 hastada da (%2.1) orta düzeyde seyretmektedir. Aort yetmezliğinin orta ve/veya ileriye progrese olduğu 10 hasta vardır. vii Sonuç: Akut tip A aort diseksiyonu cerrahisinde asendan aort suprakoroner greft interpozisyonu kabul edilebilir düşük reoperasyon oranları ve postoperatif yüz güldüren sonuçları ile hayat kurtarıcı ilk tercih olarak akla gelmelidir. Hafif veya orta aort yetersizliği ile vakaya alınan akut tip A aort diseksiyonu hastalarında asendan aort suprakoroner greft interpozisyonu tekniği uygulananlarda yakın klinik ve radyolojik takibi önemlidir
Özet (Çeviri)
Objectives: Acute type A aortic dissection is life-threatening; it is a pathology that needs urgent surgical treatment. Supracoronary graft interposition of the ascending aorta is a life-saving treatment option in these patients. Deteriorations in the functional structure of the aortic root caused by acute type A aortic dissection cause various degrees of aortic valve insufficiency. In our study, we investigated the changes in the degree of aortic valve regurgitation and the predictive factors in the postoperative follow-up of patients with acute type A aortic dissection who were operated as an emergency supracoronary graft interposition of the ascending aorta for proximal aortic repair with mild to moderate aortic valve regurgitation. Material and Method: Between December 2014 and December 2020, 236 patients operated for acute type A aortic dissection in Kosuyolu Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Cardiovascular Surgery Clinic were analyzed. 91 patients who underwent emergency isolated supracoronary graft interposition of the ascending aorta for proximal aorta repair were included in the study. Comorbid conditions and pre- and postoperative echocardiographic parameters in these patients were screened. The diameters of the aortic annulus, sinus valsalva, sinotubular junction, and ascending aorta were compared with radiological measurements. The effects of the variables to be recorded preoperatively, the ascending aortic measurements to be obtained from the postoperative follow-ups were examined, and the factors that could predict postoperative aortic valve insufficiency were examined with the data obtained at the end of the study. Results: During the follow-up period of the patients, the increase in sinus valsalva diameter increased by 0.74±0.25 mm/year. While the increase in sinus valsalva diameter was 1.15±0.87 mm/year in patients with advanced aortic regurgitation, it increased by 0.33±0.41 mm/year in patients without aortic regurgitation. ix At discharge, aortic regurgitation was traced in 46 patients (50.5%), mild in 43 (47.3%), and moderate in 2 patients (2.1%). There are 10 patients with moderate and/or progressive aortic regurgitation. Conclusion: In acute type A aortic dissection surgery, supracoronary graft interposition of the ascending aorta should be considered as the first life-saving choice with acceptable low reoperation rates and satisfactory postoperative results. Close clinical and radiological follow-up is important in patients with acute type A aortic dissection who are admitted to the case with mild or moderate aortic regurgitation, and those who apply supracoronary graft interposition of the ascending aorta technique.