4 yaş altı atopik dermatitli çocuklarda hastalık şiddetinin scorad dışı (EASI, POEM ve SASSAD) indeksler ile değerlendirilmesi ve yaşam kalitesi ile olan ilişkisinin araştırılması
Evaluation of disease severity in children with atopic dermatitis under 4 years old with non-scorad (EASI, POEM and SASSAD) indexs and investigation of its relationship with quality of life
- Tez No: 736270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET HALUK AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, EASI, SASSAD, POEM, IDQOL, Besin alerjisi, Atopic dermatitis, EASI, SASSAD, POEM, IDQOL, Food allergy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş-Amaç: Atopik dermatit (AD) çoğunlukla erken çocukluk döneminde başlayan, genetik yatkınlığı olan kişilerde, remisyon ve relapslarla giden, kaşıntının ön planda olduğu, çocukları %20-25, yetişkinleri %2-3 oranında etkileyen kronik enflamatuvar bir cilt hastalığıdır. Bu çalışmamızda hastanemiz Çocuk İmmünolojisi ve Alerji polikliniğine başvuran 4 yaş altı AD'li çocuklarda hastalık şiddetinin SCORAD dışı (EASI, POEM VE SASSAD) ölçekler ile değerlendirilmesi ve bu ölçeklerin yaşam kalitesi ile olan ilişkisinin araştırılmasını amaçladık. Yöntem: Çalışmaya 0-4 yaş arası toplam 120 hasta alındı. Gruplar, 40 hasta (besin alerjisi olan, Grup-1), 40 hasta (besin duyarlanması olan, Grup-2) ve 40 hasta (atopisi olmayan, Grup-3) şeklinde oluşturuldu. Hastane kayıt sistemi üzerinden hastalara ait demografik veriler ve EASI (Egzema Alanı ve Ağırlık İndeksi), POEM (Hasta Odaklı Egzema Ölçeği), SASSAD (Altı Alan, Altı Klinik Bulgu Atopik Dermatit) ve IDQOL (Bebeklerin Dermatit Yaşam Kalitesi İndeksi) ölçek skorları kaydedildi. Gruplar arasında hastalık şiddeti açısından EASI, POEM ve SASSAD ölçekleri arasında fark olup olmadığı ve bu ölçeklerin IDQOL ilen olan ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 1.4±1,2 yıl (Grup-1), 1.2±0,9 yıl (Grup-2) ve 1.4±0,8 yıl (Grup-3) ve cinsiyet dağılımı %67,5 erkek, %32,5 i kız (Grup-1), %72,5 erkek, %27,5 kız (Grup-2) ve %62,5 erkek, %37,5 kız (Grup-3) şeklinde bulundu. Olguların çoğunluğu hafif AD (EASI, %47,5) hastalarından oluşuyordu ve en çok tutulan lokalizasyon baş-boyun (EASI, %52,5) bölgesiydi. Gruplar arasında ortalama/ortanca EASI, POEM ve SASSAD skorları arasında fark yoktu (p>0.05). Hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi arasında ilişkiyi incelediğimizde POEM ile IDQOL arasında pozitif güçlü bir korelasyon (r: 0,732, p ≤ 0.001), SASSAD ile IDQOL arasında ise pozitif zayıf bir korelasyon (r: 0,200, p=0.028) saptandı. Gruplar ayrı ayrı değerlendirildiğinde de POEM ile IDQOL arasında pozitif güçlü bir korelasyonun olduğu bulundu (Grup-1 için; r: 0,767, p≤0,001, Grup-2 için; r: 0,781, p≤0,001 ve Grup-3 için; r: 0,670, p≤0,001). Sonuç: Bu tez çalışması ile 4 yaş altı AD'li çocuklarda SCORAD dışı POEM ölçeği ile yaşam kalitesi IDQOL ölçeği arasında pozitif güçlü bir korelayon olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction- Objective: Atopic dermatitis (AD) is a chronic inflammatory skin disease that mostly starts in early childhood, goes with remission and relapses in people with genetic predisposition, has a predominant pruritus, affects 20-25% of children and 2-3% of adults. In this study, we aimed to evaluate the severity of the disease with non-SCORAD (EASI, POEM, and SASSAD) scales in children with AD under the age of 4 who applied to the Pediatric Immunology and Allergy outpatient clinic of our hospital and to investigate the relationship between these scales and quality of life. Method: A total of 120 patients aged 0-4 years were included in the study. The groups were formed as 40 patients (with food allergy, Group-1), 40 patients (with food sensitization, Group-2) and 40 patients (without atopy, Group-3). Demographic data of the patients and EASI (Eczema Area and Weight Index), POEM (Patient Oriented Eczema Scale), SASSAD (Six Areas, Six Clinical Findings Atopic Dermatitis) and IDQOL (Babies' Dermatitis Quality of Life Index) scale scores were recorded through the hospital registry system. It was investigated whether there was a difference between the EASI, POEM and SASSAD scales in terms of disease severity between the groups and the relationship between these scales and IDQOL. Results: In our study, the mean age of the patients was 1.4±1.2 years (Group-1), 1.2±0.9 years (Group-2) and 1.4±0.8 years (Group-3) and the gender distribution was 67.5% male. 32.5% were female (Group-1), 72.5% male, 27.5% female (Group-2) and 62.5% male, 37.5% female (Group-3). Majority of the cases consisted of patients with mild AS (EASI, 47.5%) and the most involved localization was head and neck (EASI, 52.5%). There was no difference between the mean/median EASI, POEM and SASSAD scores between the groups (p>0.05). When we examined the relationship between disease severity and quality of life, we found a strong positive correlation (r: 0.732, p ≤ 0.001) between POEM and IDQOL and a weak positive correlation (r: 0.200, p=0.028) between SASSAD and IDQOL. When the groups were evaluated separately, it was found that there was also a strong positive correlation between POEM and IDQOL (for Group-1; r: 0.767, p≤0.001, for Group-2; r: 0.781, p≤0.001 and for Group-3; r: 0.670, p≤0.001). Conclusion: In this thesis study, it was shown that there is a strong positive correlation between the non-SCORAD POEM scale and the IDQOL scale of quality of life in children with AD under the age of 4 years.