6413 sayılı TSK Disiplin Kanununda yer alan ve silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplin suçlarına ilişkin esaslar ve uygulaması
The principles and implementation relating to discipline offenses requiring penalty of discharge from the armed forces in the Disciplinary Act of the Turkish Armed Forces no 6413
  1. Tez No: 736310
  2. Yazar: UĞUR ELİBÜYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN YAVUZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Disiplin Hukuku, Ayırma Cezası, Disiplin Kanunu, Disiplin Suçu, Yüksek Disiplin Kurulu, Military Discipline Law, Penalty of Discharge, Disciplinary Act, Discipline Offense, Supreme Disciplinary Committee
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
2013 yılında, 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından silahlı kuvvetlerden ayırma cezası gerektiren disiplinsizlikler askeri disiplin hukuku açısından tek bir mevzuatta toplanmıştır. 6413 sayılı Disiplin Kanunu ile oda hapsi ve göz hapsi gibi cezalar istisnai durumlar haricinde kaldırılmış, çağdaş hukuk anlayışına uygun bir askeri disiplin hukuku tesis edilmeye çalışılmıştır. Temelini, Disiplin Kanunu'nda yer alan ve silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplinsizliklerin oluşturduğu çalışmamızın birinci bölümünde, disiplinin TSK açısından önemine değinilerek 6413 sayılı Kanun öncesinde yürürlükte bulunan mevzuata ilişkin bilgiler verilmiş ve yeni bir Disiplin Kanunu'na duyulan ihtiyacın gerekçeleri irdelenmiştir. Silahlı kuvvetlerden ayırma kararı bakımından Yüksek Askeri Şûra'nın yerini alan Yüksek Disiplin Kurullarının toplanma ve karar alma usullerine ilişkin bilgilere de bu bölümde ayrıca yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, tek bir maddede toplanan ve silahlı kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren disiplin suçları, mahkeme kararları ve öğretide yer alan görüşler ışığında incelenmiştir. Yeni bir ayırma yöntemi olarak belirlenen disiplin ceza puanı sistemi de ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In 2013, following the coming into force of the Turkish Armed Forces Disciplinary Act No. 6413, indisciplines requiring discharge from the armed forces were collected in a single legislation in terms of military disciplinary law. With the Disciplinary Act No. 6413, penalties such as confinement and probation were abolished except some particular cases, and a military disciplinary law accordant to the understanding of contemporary law was tried to be established. In the first part of our study, the basis of which is constituted by the indisciplines that require the penalty of discharge from the armed forces, the importance of the discipline for the Turkish Armed Forces is mentioned and the reasons for the need of a new Disciplinary Act are examined. Also, in this section, the information about gathering and decison-making procedures of Supreme Disciplinary Committee, which replaced the Supreme Military Council in terms of the decision of discharge from the armed forces is given. In the second part of the study, discipline offenses which come under a single article and require discharge from the armed forces, are examined in the light of court decisions and the views in the doctrine. The discipline punishment point, which was determined as a new dismission method, was also discussed in detail.