Göçmen olgusu ve kültürel uyum: Suriyeli kadın göçmenler üzerine ampirik bir çalışma
The phenomenon of immigrant and cultural adaptation: An empirical study on Syrian immigrants
- Tez No: 736737
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göç ve Göçmen, Kültürel Uyum, Kültür, Toplumsal Etkileşim, Suriyeli Kadın, Migration and Immigration, Cultural Adaptation, Culture, Social Interaction, Syrian Women
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada göçmenlerin kültürel uyum süreçleri ve sürece etki eden olumlu ve olumsuz etkenler incelenmiştir. Bu bağlamda ülkemizdeki Suriyeli göçmen kadınların kültürel uyum süreçleri ele alınmıştır. Ampirik bir araştırma olan bu çalışma, teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Teorik kısımda göçmen olgusu ve kültürel uyum açıklanmıştır. Göç ve göçmen olgusu kuramlarla birlikte incelenmiştir. Kültür, kültürleşme ve kültürel uyum da birbirini tamamlayan bir bağlamda incelenmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında ise Suriyeli göçmenlerin yeni bir kültüre ve topluma uyum sağlama süreçlerini açıklayabilmek ve görebilmek hedeflenmiştir. Bu amaçla 15 Suriyeli kadınla yarı yapılandırılmış sorular eşliğinde derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular ve gözlemler araştırma sonunda nitel olarak analiz edilmiştir. Suriyeli kadınların kültürel uyum süreçlerine, bireysel özelliklerinin, ekonomik durumlarının, toplumsal etkileşimlerinin ve karşılaştıkları olumlu-olumsuz tepkilerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kültürel uyumlarının entegrasyon ve ayrışma stratejileri ile gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the cultural adaptation processes of immigrants and the positive and negative factors affecting the process were examined. In this context, the cultural adaptation processes of Syrian immigrant women in our country are discussed. This study, which is an empirical research, consist of two stages: theoretical and practical. In the theoretical part, the phenomenon of immigrants are examined together with the theories. Culture, acculturation and cultural adaptation are also studied in a complementary context. In the application part of the research, it is aimed to explain and see the processes of adaptation of Syrian immigrants to a new culture and society. For this purpose, indepth interviews were conducted with 15 Syrian women, accompanied by semi-structured questions. Obtained findings and observations were analyzed qualitatively at the end of the research. It has been concluded that the individual characteristics, economic conditions, social interactions and positive-negative reactions they encounter are effective on the cultural adaptation processes of Syrian women. It has been determined that their cultural adaptation is realized through integration and separation strategies.