Türk modernleşmesinde 19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren ulus kavramı ve ulus devletin inşası (1850-1950)
The concept of nation and the building of the nation state in Turkish modernization from the second half of the 19th century (1850-1950)
  1. Tez No: 736742
  2. Yazar: EVRİM TURAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇUKUROVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus, Yurttaşlık, Ulus Devlet, Ulusal Kimlik, Nation, Citizenship, Nation-State, National Identity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Ulus Devletlerde bireyler hukuki, siyasi, kültürel ve ekonomik olarak toplumun yeterli ve saygın bir üyesi olarak tanımlanmaktadır. Ulusal kimlik yaratmak için“zorunlu eğitim, askerlik, siyasal tarih yazıcılığı, siyasal katılım”gibi araçlarla uluslaştırma politikaları gerçekleştirilmektedir. Yeni kurulan ya da varlığını sürdürmek isteyen ulus devletler, sınırları belirli toprak parçası üzerinde kendi meşruiyetlerini sağlayabilecekleri ulusları yaratmak için, farklı bireyleri sosyal, siyasal ve kurumsal açılardan bütünleştirerek türdeş bireyler oluşturmaya çalışmaktadır. Modern ulus devletlerin yapılandığı XIX. yüzyılda Avrupa'daki siyasi, iktisadi, kültürel, dini, felsefi ve bilimsel gelişmelerin etkileri Osmanlı Devleti'nde de görülmüştür. Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde başlayan uluslaşma sürecinin öznesi olan halkın bir millet haline gelişi, ulus devletin yapısal özellikleri içinde ulus ve ulusçuluk kavramları çerçevesinde ele alınmıştır. Atatürk liderliğinde gerçekleşen Türk Devrimi ve oluşturulan Türk kimliği meşruiyet kaynağını Misak-ı Milli sınırları içinde yaşayan Türk ulusal kimliğini kazanan halktan almıştır. Türkiye'de ulus oluşumu yurttaşlaştırma süreciyle beraber ilerlemiştir. Türk insanının toplumsal konumu kul olmaktan tebaaya, tebaalıktan yurttaşlığa doğru evrilen bir gelişim göstermiştir. Türkiye'de modern ulus yaratımında devlet tarafından yukarıdan aşağıya doğru yürütülen politikalar hukuki, kültürel, sosyal, ekonomik açılardan siyasi temelde toplumun her alanına işlenmeye çalışılmıştır. İktidara çeşitli sembol ve simgelerle meşruiyet kazandırılmış ve bu güç günlük hayatın içinde görünür kılınmış, özgün kültüre dayalı etnik ve dilsel milliyetçilikle şekillenen bir ulusçuluk gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
In Nation States, individuals are defined as competent and respected members of society legally, politically, culturally and economically. Nationalization policies are carried out by means of“compulsory education, military service, political historiography, political participation”in order to create a national identity. Nation-states that are newly established or that want to continue their existence are trying to create homogeneous individuals by integrating different individuals from social, political and institutional perspectives in order to create nations that can provide their own legitimacy on a certain territory. The effects of political, economic, cultural, religious, philosophical and scientific developments in Europe in the 19th century, when modern nation-states were built, were also seen in the Ottoman Empire. In this study, the transformation of the people, who are the subject of the nation-building process that started in the last period of the Ottoman Empire, into a nation is discussed within the framework of the concepts of nation and nationalism within the structural features of the nation-state. The Turkish Revolution that took place under the leadership of Atatürk and the Turkish identity that was created took the source of legitimacy from the people who lived within the borders of the National Pact, who won the Turkish national identity. Nation formation in Turkey has progressed with the process of citizenship. The social position of the Turkish people has evolved from being a servant to being a subject, from being a subject to being a citizen. In the creation of a modern nation in Turkey, the policies carried out by the state from top to bottom have been tried to be processed in all areas of society in terms of legal, cultural, social and economic aspects. The power has been legitimized by various symbols and symbols and this power has been made visible in daily life, and a nationalism shaped by ethnic and linguistic nationalism based on original culture has developed.