Sosyal medyada beden olumlama hareketinin biyopolitika kavramı açısından incelenmesi: Bedenolumlama.wordpress.com örneği
Investigation of body positivity movement in social media from the perspective of biopolicy: Example of bedenolumlama.wordpress.com
  1. Tez No: 736943
  2. Yazar: DİLAN AYIRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Olumlama Hareketi, Biyopolitika, İdeal Beden, Medya Söylemleri, Beden, Kadın, Body Positivity Movement, Biopolitics, Ideal Body, Media Discourses, Body, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tezde, beden üzerindeki iktidar müdahalelerini ve uygulamalarını tanımlamak için kullanılan biyopolitika kavramı bağlamında Beden Olumlama Hareketi incelenmiştir. Tezin amacı iktidar uygulamalarının direniş ve mücadele olanağı yarattığı perspektifinden hareketle Beden Olumlama Hareketi'nin etkilerini sorgulamaktır. Hareketin Türkiye'deki internet sitesi olan ve kullanıcıların içerik üretebildiği www.bedenolumlama.wordpress.com adresindeki metinler analiz edilmiştir. Basit rastgele örneklem yöntemi ile belirlenen 10 içerik MAXQDA 2022 veri analiz programı aracılığıyla nitel bir araştırma yöntemleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. 10 metinde kullanılan kavramların bağlamını sorgulamak içinse söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. İçerikler, çalışmanın ana teması doğrultusunda belirlenen kavramlarla kodlanmış, elde edilen veriler görselleştirilerek yorumlanmıştır. İçerik ve söylem analizinin ardından elde edilen verilere göre Beden Olumlama Hareketi'nin savunucularının hareketi 'ideal beden', 'kadın', 'toplumsal cinsiyet', 'güzellik algıları', 'dayatma', 'özgürlük', 'eşitlik', 'hak' kavramları bağlamında tartıştıkları sonucu elde edilmiştir. Söz konusu bu bulgular sonucunda Beden Olumlama Hareketi'nin Türkiye'de eşitlik, özgürlük ve hak temaları etrafında tartışılması, hareketin savunucularına karşıt söylem alanı yarattığı sonucuna ulaşılmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, body positivity movement is examined under the perspective of biopolicy for to describe power's interventions and enforcements on body. The aim of this thesis is to examine the effects of the Body Positivity Movement from the perspective of power's enforcements which creates the possibility of resistance and struggle. For the purposes of the thesis, the texts on the website of the movement in Turkey, where users can produces content, which is addressed as www.bedenolumlama.wordpress.com, have been analyzed. The 10 contents determined by the simple random sampling method were analyzed with the content analysis method, which is a qualitative research method, through the MAXQDA 2022 data analysis program. Discourse analysis method was used to question the context of the concepts used in 10 texts. The contents were coded with the concepts determined in line with the main theme of the study, the words in the contents were scanned, and the obtained data were visualized and interpreted. According to the data obtained after the analysis of the contents, it has been realised that the advocates of the Body Positivity Movement discusses the movement under the concepts of 'ideal body', 'woman', 'gender', 'perceptions of beauty', 'imposition', 'freedom', 'equality', 'rights'. As a result of these findings, the discussion of the Body Positivity Movement in Turkey around the themes of equality, freedom and rights led to the conclusion that the movement created an area of struggle and resistance for its advocates.