Gençlik merkezlerinde görev yapan gençlik liderlerinin dijital vatandaşlık düzeylerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerine etkisi
The effect of digital citizenship levels of youth leaders working in youth centers on lifelong learning trends
  1. Tez No: 737056
  2. Yazar: ÖMER ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA MURATHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Dijital Vatandaşlık, Yaşam Boyu Öğrenme, Gençlik Lideri, Physical Education and Spor, Digital Citizenship, Lifelong Learning, Youth Leader
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Teknoloji kavramı hayatımıza girdiği andan itibaren birçok kolaylıklar sağladığı gibi yeni kavramları da hayatımıza dahil etmeye ve insan yaşamına pozitif yönde olanaklar sunmaya devam etmektedir. İnsanoğlu hayatını kolaylaştırıcı unsurları etrafına toplayarak yaşam döngüsünü daha rahat hale getirmeyi sağlamış ve kendini gerçekleştirme yolunda bazen yavaş bazen hızlı adımlarla ilerlemeyi de elden bırakmamıştır. Bu mücadele sonsuza kadar devam edecek ve hayatımıza birçok yeni kavram yeni oluşumlar entegre olmaya devam edecektir. Hayatımıza giren bu kavramlardan biri de vatandaşlık kavramının bir diğer boyutu olan dijital vatandaşlık kavramıdır. Araştırmamızda Gençlik merkezlerinde görev yapan gençlik liderlerinin dijital vatandaşlık düzeylerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini Türkiye de 81 ilde Gençlik merkezlerinde görev yapan Gençlik liderleri oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise Gençlik merkezlerinde aktif görev yapan 466 Gençlik lideri oluşturmuştur. Araştırmada İşman ve Canan Güngören (2014) tarafından geliştirilen 33 maddelik“Dijital Vatandaşlık Ölçeği”(DVÖ) ile Coşkun ve Demirel (2010) tarafından geliştirilen 27 maddelik“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği”(YBÖE) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan ve 8 sorudan oluşan“Demografik Bilgi Formu”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmamız nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modelinde desenlenmiştir. Veri analizinde t-testi, Anova testi, (tek yönlü varyans analizi testi) yapılarak, Lsd ve Tukey testlerine de başvurulmuştur. Ölçeklerin alt boyutları arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla korelasyon testi, iki ölçek arasındaki etkiyi ölçmek amacıyla da regresyon testi yapılmıştır.“DVÖ”ile“YBÖE”ölçekleri arasındaki ilişkiye pearson korelasyon analizi ile bakılmış,“Dijital Sağlık ve Yaşam”alt boyutu dışındaki“DVÖ”alt boyutları“YBÖE”nin“Motivasyon”ve“Sebat”alt boyutlarıyla yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu saptanmış bu anlamlı ilişki ise pozitif yönlü olarak belirtilmiştir.“Dijital Etik”, 6“Dijital Kurallar ve Sorumluluklar”,“Dijital Hukuk”ve“Dijital Sağlık ve Yaşam”alt boyutları ise“Öğrenme Düzenleme Yoksunluğu”ve“Merak Yoksunluğu”alt boyutlarıyla pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Yaşam boyu öğrenme eğilimi düzeyini“Dijital Etik”alt boyutu anlamlı düzeyde artırmaktayken“Dijital sağlık”alt boyutu da YBÖE ölçeği üzerinde anlamlı düzeyde artış sağladığı görülmüştür. Dijital vatandaşlık düzeyi yaşam boyu öğrenme eğilimi üzerinde %14,9 oranında bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the moment the concept of technology entered our lives, it not only provides many conveniences, but also continues to include new concepts in our lives and offer positive opportunities to human life. Mankind has gathered the facilitating elements around it to make the life cycle more comfortable and has always taken slow and sometimes fast steps towards self-realization. This struggle will continue forever and many new concepts and new formations will continue to be integrated into our lives. One of these concepts that entered our lives is the concept of digital citizenship, which is another dimension of the concept of citizenship. In our research, it is aimed to examine the effect of digital citizenship levels of youth leaders working in youth centers on lifelong learning tendencies. Youth leaders working in Youth Centers in 81 provinces in Turkey constituted the research population. The sample group consisted of 466 youth leaders working actively in youth centers. In the study, the 33-item“Digital Citizenship Scale”(DVÖ) developed by İşman and Canan Güngören (2014) and the 27-item“Lifelong Learning Tendency Scale”(YBÖE) developed by Coşkun and Demirel (2010) were used. In addition, the“Demographic Information Form”prepared by the researcher and consisting of 8 questions was used as a data collection tool. Our research was designed in the descriptive survey model, which is one of the quantitative research methods. In data analysis, t-test, Anova test, (one-way analysis of variance test) were performed, and Lsd and Tukey tests were also applied. Correlation test was used to measure the relationship between the subdimensions of the scales, and the regression test was used to measure the effect between the two scales. The relationship between the“DVS”and“YBIE”scales was examined by Pearson correlation analysis, and it was found that“DAI”sub-dimensions“DPI”, except for“Digital Health and Life”sub-dimension, had a highly significant relationship with“Motivation”and“Persistence”sub-dimensions. This significant relationship was determined as positive. The sub-dimensions of“Digital Ethics”,“Digital Rules and Responsibilities”,“Digital Law”and“Digital Health and Life”were found to have a 8 highly significant positive relationship with the“Lack of Learning Regulation”and“Lack of Curiosity”sub-dimensions. While the“Digital Ethics”sub-dimension significantly increased the level of lifelong learning tendency, it was observed that the“Digital health”sub-dimension increased significantly on the YBIE scale. Dijital vatandaşlık düzeyi yaşam boyu öğrenme eğilimi üzerinde %14,9 oranında bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.