Uluslararası insancıl hukuka riayetin sağlanmasında devlet egemenliğinin rolü
The role of state sovereignty in the observance of international humanitarian law
- Tez No: 737111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN ÖZDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devlet egemenliği, uluslararası insancıl hukuk, uluslararası mekanizmalar, koruma sistemi, State sovereignty, international humanitarian law, international mechanisms, system of protection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Kuvvet kullanımının yasaklandığı günümüzde, uluslararası olsun veya olmasın silahlı çatışmalar varlığını devam ettirmektedir. Devletler arası veyahut bir devletin ülkesinde meydana gelen bu çatışmaların haklı veya haksız olduğuna bakılmadan, çatışmalar sırasında, çatışmaya hiç katılmamış ya da çatışma dışı kalmış kişilerin korunması uluslararası insancıl hukuk altında düzenlenmiştir. Uluslararası insancıl hukukun temel belgelerini oluşturan 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve Sözleşmelere Ek 1977 tarihli iki Protokolde, söz konusu kişilerin haklarını güvence altına alan koruma sisteminin daha iyi işlemesi adına çatışma taraflarının uluslararası insancıl hukuka riayetlerinin sağlanması amacıyla Yüksek Akit Taraflara ve Kızılhaç gibi tarafsız sivil toplum kuruluşlarına belirli yükümlülükler verilerek, uluslararası mekanizmalar oluşturulmuştur. Uluslararası mekanizmalar arasında, Yüksek Akit Taraflarca yüklenilmiş saygı gösterme ve saygı gösterilmesini sağlama taahhüdünün yanı sıra Koruyucu Güç mekanizması, Uluslararası Kızılhaç Komitesine verilen yükümlülükler, Uluslararası Olayları Saptama İnsani Komisyonuyla Yüksek Akit Tarafların Birleşmiş Milletler ile işbirliğine gitmesi yer almaktadır. Çalışmamızda, uluslararası hukuk altında devlet egemenliği ve uluslararası insancıl hukukun rolleri ele alınarak bu uluslararası mekanizmaların işleyişinde, uluslararası hukukun belirleyici ve kilit kavramlarından olan ve devletlerin mevcudiyet ve meşruluğunu sağlayan egemenliğin oynadığı rol incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the prohibition of the use of force in international law, armed conflicts continue to exist regardless of whether they are on an international scale. Regardless of whether these conflicts between states or in the territory of a state are just or unjust, the protection of individuals who have never participated in or been out of conflict during conflicts is regulated under international humanitarian law. The Geneva Conventions of 1949 and the two Additional Protocols to the Conventions of 1977 are the fundamental documents of international humanitarian law. In these documents, international mechanisms have been established by giving certain obligations to the High Contracting Parties and impartial non-governmental organizations such as the Red Cross in order to ensure the compliance of the conflict parties with international humanitarian law in order to ensure the better functioning of the system of protection that guarantees the rights of the persons in question. International mechanisms include, along with the commitment by the High Contracting Parties to respect and ensure respect, the Protecting Power mechanism, the obligations given to the International Committee of the Red Cross, the International Humanitarian Fact-Finding Commission, and the cooperation of the High Contracting Parties with the United Nations. In this thesis, the roles of state sovereignty and international humanitarian law under the title of international law are examined. Further the role of sovereignty, which is one of the determining and key concepts of international law and ensures the existence and legitimacy of states, in the functioning of these international mechanisms has been analysed.