Kavite tipi ve kalan diş dokusunun tek renkli rezin kompozitin renk uyum potansiyeli üzerine etkisi
The effect of cavity type and remaining tooth tissue on color adjustment potential of single shade composite resin
  1. Tez No: 737291
  2. Yazar: KÜBRA SULTAN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: renk uyumu, rezin kompozit, bukalemun etkisi, anterior restorasyon, fotografik renk analizi, color matching, resin composite, chameleon effect, anterior restoration, photographic color analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Diş hekimliğinde renk uyum potansiyeli (Color Adjustment Potential-CAP), restorasyonların yerleştirildiği diş dokusunun rengine uyum sağlama potansiyelini tanımlamak ve ölçmek için kullanılan bir terimdir. CAP iki bileşenin etkileşiminden oluşmaktadır. Bunlar görsel (Visual) olarak değerlendirilen renk uyum potansiyeli (CAP-V) ve bir renk ölçüm cihazı kullanarak (Instrumental) değerlendirilen renk uyum potansiyelidir (CAP-I). Yüksek renk uyum potansiyeline (CAP) sahip materyaller renk farklılıklarını (ΔE) azaltabilir böylece restorasyonlarda estetik bir görünüm sağlanırken, klinisyenin renk uyumsuzluğunu telafi etmesi kolaylaşır. Bu çalışmanın amacı, bukalemun etkisi gösterdiği iddia edilen tek renk tonuna sahip bir kompozit rezin materyalin (Omnichroma, Tokuyama Dental, Tokyo, Japonya), farklı kavite tiplerinde (Sınıf 3 ve Sınıf 4) ve farklı diş renk tonlarında (B1, A2 ve C3) renk uyum potansiyelini araştırmaktır. Ayrıca renk uyum potansiyelini belirlemek için örnekler görsel analize ek olarak iki farklı fotoğrafik analiz yöntemiyle (Standart fotoğrafik analiz ve Çapraz polarize filtreli fotoğrafik analiz) değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında kontrol grubu olarak VITA Classic renk skalasına göre çeşitli renk tonlarına sahip olan bir nanofil kompozit rezin (Filtek Ultimate, 3M ESPE, St. Paul, MN, ABD) kullanıldı. Kaviteler hazırlanmadan önce akrilik dişlerin renk değerleri (L*, a* ve b*) görsel yöntem, standart fotoğrafik yöntem ve çapraz polarize filtreli fotoğrafik yöntem kullanılarak değerlendirildi. Akrilik dişlerden kalıp alındı ve test edilen kompozit rezinler kullanılanılarak kompozit diş örnekleri hazırlandı ve polisajları yapıldı. Aynı şekilde kompozit diş örneklerin renk değerleri (L*, a* ve b*) değerlendirildi ve kaydedildi. VITA Classic renk skalasına uyarlanmış B1, A2 ve C3 renklerinde akrilik santral dişlere (n=156) (Denture Lüx Pe, Birleşik Grup Dental, Ankara, Türkiye) Sınıf 3 (n=78) ve Sınıf 4 (n=78) kaviteler hazırlandı. Daha sonra Sınıf 3 ve Sınıf 4 kaviteler test edilecek kompozitlere göre rastgele 2 gruba ayrıldı (n=13). Akrilik dişler üzerinde hazırlanan Sınıf 3 ve Sınıf 4 restorasyon örnekleri ve restorasyon yapılmayan örnekler görsel ve enstrümental olarak fotografik analiz yöntemleriyle değerlendirildi. Kompozit rezinlerin renk uyum potansiyelleri (CAP-I ve CAP-V) hesaplandı. Verilerin analizi %95 güven aralığında dört yönlü ANOVA, Tukey HSD, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılarak IBM SPSS V23 programında yapıldı. Tek renkli rezin kompozit Omnichroma CAP-I açısından değerlendirildiğinde Filtek Ultimate'dan daha iyi renk uyumu göstermiştir. Bu durum CAP-V açısından B1 ve C3 renk tonlarında da geçerlidir. CAP-I kavite tipinden etkilenmezken CAP-V'nin kavite tipinden etkilendiği saptanmıştır. CAP-I ve CAP-V açısından incelendiğinde Omnichromanın C3 renk tonu gibi koyu renk dişlerde daha iyi bir uyum gösterdiği söylenebilir. Restoratif materyallerin renk uyum potansiyelleri fotoğrafik yöntemler ve görsel analiz yöntemi açısından değerlendirildiğinde farklı sonuçlar elde edilir.
Özet (Çeviri)
Color Adjustment Potential (CAP) in dentistry is a term used to describe and measure the potential to adapt to the color of the dental tissue in which the restorations are placed. CAP consists of the interaction of two components. These are the color match potential (CAP-V), which is evaluated visually (Visual) and the color match potential (CAP-I) evaluated using a color measuring device (Instrumental). Materials with a high color matching potential (CAP) can reduce color differences (ΔE), making restorations aesthetically pleasing and easier for the clinician to compensate for color mismatch. The aim of this study was to use single shade composite resin material (Omnichroma, Tokuyama Dental, Tokyo, Japan) which is claimed to have a chameleon effect, in different cavity types (Class 3 and Class 4) and in different tooth color shades (B1, A2 and C3) to explore the color adjustment potential. In addition to visual analysis, the samples were evaluated with two different photographic analysis methods (Standard photographic analysis and Cross polarized filter photographic analysis) to determine the color adjustment potential. Within the scope of the study, a nanofil composite resin (Filtek Ultimate, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA) with various color shade according to the VITA Classic was used as the control group. Before the cavities were prepared, the color values (L*, a* and b*) of the acrylic teeth were evaluated using the visual method, the standard photographic method, and the photographic method with cross-polarized filters. Molds were taken from acrylic teeth and composite tooth samples were prepared and polished using the tested composite resins. Likewise, the color values (L*, a* and b*) of the composite tooth samples were evaluated and recorded. Class 3 (n=78) and Class 4 (n=78) cavities were prepared for acrylic central teeth (Denture Lux Pe, United Grup Dental, Ankara, Turkey) (n=156) in B1, A2 and C3 shades according to the VITA Classic. Then, Class 3 and Class 4 cavities were randomly divided into 2 groups according to the composites to be tested (n=13). Class 3 and Class 4 specimens with restoration prepared on acrylic teeth and specimens without restoration were evaluated visually and instrumentally by photographic analysis methods. The color matching potentials (CAP-I and CAP-V) of the composite resins were calculated. Four-way ANOVA, Tukey HSD, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used for data analysis in IBM SPSS V23 program. Single shade composite Omnichroma showed better color match than Filtek Ultimate for CAP-I. This is also true for B1 and C3 shades for CAP-V. CAP-I was not affected by the cavity type, while CAP-V was found to be affected by the cavity type. Omnichroma shows a better match in dark teeth such as C3 shade for CAP-I and CAP-V. When the color adjustment potentials of restorative materials are evaluated in terms of photographic methods and visual analysis methods, different results are obtained.