Ülseratif kolit ve crohn hastalarında strain ekokardiyografi ile sol ventrikül kontraktil fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve hastalık aktivasyonuyla ilişkisinin araştırılması
Evaluation of LEFT ventricle contractile functions and investigation of their relationship with disease activation in patients with ulcerative colit and crohn patients
- Tez No: 738060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİN BARUTÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Barsak Hastalıkları, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Strain Ekokardiyografi, Inflammatory Bowel Diseases, Ulcerative colitis, Crohn's disease, Strain Echocardiography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH), remisyon ve relaps dönemleri ile karakterize yaşam boyu süren kronik immün aracılı bir hastalıktır. İBH'nin kardiyak tutulumu nadiren görülebilir. Bu çalışmanın amacı; İBH hastalarında inflamasyonla ilişkili kardiyak risklerin erken dönemde ön görülebilmesini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya prospektif olarak Ağustos 2021- Şubat 2022 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine başvuran, endoskopik, klinik ve histopatolojik olarak Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı tanısı almış, aktif hastalığı bulunan hastalar dahil edildi. Aktif hastalığı bulunan hastalara tedavi öncesi Longitudinal Strain Ekokardiyografi yapıldı. Tedavi sonrası klinik aktivasyon indekslerine göre remisyon sağlanan hastalara kontrol Longitudinal Strain Ekokardiyografi tekrarlanarak her iki ölçümdeki GLSAvg verileri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Tüm hastaları içeren karşılaştırma grubunda aktif dönem ve remisyon dönemi longitudinal strain ölçümleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p=0,196). Ülseratif Kolit grubunda yapılan değerlendirmede aktif dönem ve remisyon dönemi longitudinal strain ölçümleri arasında anlamlı korelasyon bulunmadı (p=0,906). Crohn Hastalığı grubunda yapılan değerlendirmede de ölçümler arasında anlamlı fark oluşmadı (p=0,067). Klinik aktivasyon skorları ve strain ölçümleri arasında yapılan analizde Mayo skoru, CDAI ve Harvey-Bradshaw indekslerine göre anlamlı korelasyon görülmedi. Ayrıca aktif dönem strain ölçümlerinde erkekler ve kadınlar arasında anlamlı fark saptanmazken (p=0,077), kadınlarda remisyon ölçümleri erkeklere göre anlamlı düşük bulunmuştur (P=0,006). Sonuç: İBH hastalarının kardiyak fonksiyonlarında etkilenme olsa bile, hastalık aktivite durumu ile kardiyak kontraktil fonksiyonlar arasında bir ilişki olmadığını düşündürmüştür. Çalışma sonucuna göre kadınlarda remisyonda ölçülen strain değerlerinde erkeklere göre anlamlı düşüş görülmesi, remisyon sağlanan İBH tanılı kadınlarda miyokard doku deformasyonunda düzelme eğilimi olduğunu düşündürmüştür. Elde edilen bulgulara göre sigara kullanan İBH hastalarında kardiyak risklerin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Inflammatory bowel disease (IBD) is a lifelong chronic immune-mediated disease characterized by periods of remission and relapse. Cardiac involvement of IBD is rarely seen. The aim of this study; It is to determine the early prediction of cardiac risks associated with inflammation in IBD patients. Materials and Methods: Patients with active disease, who were diagnosed with Ulcerative Colitis and Crohn's Disease, endoscopically, clinically and histopathologically, who applied to Gaziantep University Faculty of Medicine Gastroenterology outpatient clinic between August 2021 and February 2022, were included in this study. Longitudinal Strain Echocardiography was performed before treatment in patients with active disease. Control Longitudinal Strain Echocardiography was repeated in patients who achieved remission according to clinical activation indices after treatment, and GLSAvg data in both measurements were statistically compared. Results: There was no significant correlation between active and remission longitudinal strain measurements in the comparison group that included all patients (p=0.196). In the evaluation made in the ulcerative colitis group, no significant correlation was found between the active and remission longitudinal strain measurements (p=0.906). In the evaluation made in the Crohn's Disease group, there was no significant difference between the measurements (p=0.067). In the analysis made between clinical activation scores and strain measurements, no significant correlation was found according to Mayo score, CDAI and Harvey-Bradshaw indexes. In addition, while there was no significant difference between men and women in active period strain measurements (p=0.077), remission measurements in women were found to be significantly lower than in men (P=0.006). Conclusion: Although cardiac functions of IBD patients are affected, it has been suggested that there is no relationship between disease activity status and cardiac contractile functions. According to the results of the study, the significant decrease in strain values measured in remission in women compared to men suggested that there is a tendency to improve myocardial tissue deformation in women with IBD who achieved remission. According to the findings, it was determined that cardiac risks are increased in IBD patients who smoke.