Seismic analysis of different shapes of oil storage tanks
Farklı geometrilere sahip petrol depolama tanklarının sismik analizi
  1. Tez No: 738998
  2. Yazar: HUSSEIN NEAMAH ABUALSHUN JANABI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER SARIFAKIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol tankları, Dinamik yükler, Deprem etkisi, Sonlu elemanlar yöntemi, Oil tanks, Dynamic loads, Earthquake effect, Finite element method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Petrol depolama tankları, dinamik ve sismik yüklere dayanacak şekilde tasarlanmalıdır. Büyük hacme sahip petrol tanklarının depremler altında güvenliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Deprem süresince arazi yüzeyi bütün yönlere doğru hareket etmektedir ve bunun sonucu olarak tank titreşimlere maruz kalmaktadır. Özellikle arazi yüzeyine paralel hareketler, tankta titreşimler meydana getirmektedir ve tank duvarlarında beklenmedik deformasyonlara neden olmaktadır. Bu çalışmada, sismik koşullar altında üç farklı geometriye sahip petrol tanklarında meydana gelebilecek muhtemel deformasyonlar incelenmiştir. Çalışmada, sonlu elemanlar yöntemi temeline dayanan bir paket programdan yararlanılmıştır. Test edilen modellerin hızlanma ve deformasyon gibi numune tepkileri gözlemlenerek, sonuçlar önceki çalışmalarla mukayese edilmiş ve doğrulanmıştır. Çalışma sonucunda tank yapısındaki deformasyon türleri ve göçme şekli dâhil olmak üzere sismik etkinin sayısal sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Oil storage tanks should be properly designed to withstand dynamic loadings. It is an important target to ensure the safety of the large-scale oil tank under earthquakes. Through the earthquake, the land surface proceeds in all directions and the vibration effect on tank structure are mostly the movements in parallel to the land surface which cause unexpected deformation in the tank walls. For that, considering the disastrous consequences of the oil tank failure, this study sheds light on investigating the dynamic response of three types of cylindrical oil-storage tank under seismic condition. This goal was achieved by using the CFD ANSYS software program. The test results observed the mode analysis and specimen responses such as accelerations and the deformation of the tested models. The simulation results validated with the previous studies based on the sloshing response and present the numerical results of seismic effect including deformation types and shape of failure in the tank structure.