Bulgaristan'ın AB'ye üyeliğinin Türkiye'deki Bulgaristan Türklerinin göç eğilimleri üzerine etkileri
The effects of Bulgaria's EU membership on the migration tendency of Bulgaria's Turks in Turkey
- Tez No: 739203
- Danışmanlar: PROF. DR. SELVER ÖZÖZEN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Uluslararası İlişkiler, Geography, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Bulgaristan Türkleri, Türkiye, Uluslararası Göç, Bulgaria's Turks, European Union, Turkey, International Migration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Avrupa'da uluslararası göç son yıllarda önemli bir konu haline gelmiştir. Bu durumda en etkili faktör Avrupa'nın göç tecrübelerinde meydana gelen değişimler olmuştur. Söz konusu değişimler, Doğu Avrupa ülkelerinin AB'ye üye olduğu genişleme süreci ve göçün kademeli olarak ulusötesileşmesidir. Genişleme süreciyle birlikte 2007'de Doğu Avrupa ülkelerinin birliğe üye olması Avrupa göç manzarasını benzersiz bir şekilde değiştirmiştir. AB genişlemesi, yeni üye ülkelerden Batı Avrupa ülkelerine göçü tetiklemiştir. Bu ülkelerde görülen göç hareketi ekonomik nedenlerden dolayı Bulgaristan'da da görülmüştür. Dolayısıyla bu durum Bulgaristan Türklerini de etkilemiştir. Bulgaristan'ın Bulgaristan doğumlu kişilere vatandaşlık vermesi Türkiye'deki Bulgaristan Türklerinin vatandaşlık almasına, bu sayede AB ülkelerine göç eğilimi kazanmasına neden olmuştur. Tezde Çanakkale ve İstanbul illerinde toplam 400 kişiyle yüz yüze anket yapılmış ve Bulgaristan'ın AB'ye üyeliğinin Türkiye'deki Bulgaristan Türklerinin göç eğilimleri üzerine etkileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, international migration has become an important topic in Europe. The most influential factor in this situation has been the changes in Europe's migration experience. These changes are the enlargement process in which Eastern European countries became members of the EU and the gradual transnationalization of migration. Along with the enlargement process on EU the membership of the Eastern European countries in 2007, has changed the European migration landscape in a uniquely. EU enlargement has triggered migration from new member states to Western European countries. The migration movement seen in these countries was also seen in Bulgaria due to economic reasons. Therefore, this situation also affected the Bulgaria's Turks. Bulgaria's granting of citizenship to people born in Bulgaria caused the Bulgaria's Turks in Turkey to acquie citizenship and thus to gain a tendency to migrate to EU countries. In the thesis, a face-to-face survey was conducted with 400 people in total in the provinces of Çanakkale and Istanbul, and the effects of Bulgaria's EU membership on the migration tendencies of Bulgaria's Turks in Turkey were revealed.