CHP'nin parti programlarında temel hak ve hürriyetlerin ele alınma biçimi
The way in which fundamental rights and freedoms are handled in CHP's party programs
  1. Tez No: 739273
  2. Yazar: ESRA CANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ARPACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Fundamental rights and freedoms, Constitutions, CHP, Party Programs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Temel hak ve hürriyetler, insan hakları, kişi hakları ve özgürlükleri gibi kavramlar dünya tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Demokratik ve çağdaş bir toplumun en temel esası, insan haklarına saygı göstermesidir. Böylece temel hak ve hürriyetler, devletlerin sadece bir iç hukuk meselesi olması durumundan çıkarak uluslararası bir boyut kazanır. Bununla beraber temel hak ve hürriyetler ilk olarak devletlerin kendi sınırları içinde korunmalıdır. Zira devletlerin başlıca görevi, ülke içerisinde yaşayan insanların haklarını korumaktır. CHP'de temel hak ve hürriyetlerin gelişmesinin ve korunmasının önemini her zaman vurgulamıştır. Zira parti programlarında yer alan hak ve hürriyetlerinde partinin ideolojisinin üzerine kurduğu somut değere karşılık geldiğini belirtmiştir. Çalışmada CHP'nin parti programlarında yer alan temel hak ve hürriyetlerin konjonktürle olan ilişkisi incelenerek CHP'nin konu ile ilgili vaatlerinin zamana uygunluğu ortaya konmuştur. Anahtar Kavramlar: Temel hak ve hürriyetler, Anayasalar, CHP, Parti Programları.
Özet (Çeviri)
Concepts such as fundamental rights and freedoms, human rights, individual rights and freedoms are of great importance in world history. The most fundamental basis of a democratic and modern society is to respect human rights. Thus, fundamental rights and freedoms gain an international dimension, out of the fact that states are only a matter of domestic law. However, fundamental rights and freedoms must first be protected within the borders of the states. The main duty of the states is to protect the rights of the people living in the country. He has always emphasized the importance of the development and protection of fundamental rights and freedoms in the CHP. Because, he stated that the rights and freedoms included in the party programs correspond to the concrete value that the party's ideology has built on it. In the study, the relationship between the fundamental rights and freedoms in the party programs of the CHP and the conjuncture was examined and the relevance of the promises of the CHP on the subject to the time was revealed.