Kırım Hanlığı tarihi ve Osmanlı Kuzey siyaseti (1569-1774)
The history of the Crimean Khanate and the Ottoman Northern politics (1569-1774)
  1. Tez No: 739299
  2. Yazar: MUSTAFA TURGUT EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rus, Kırım, Tatar, Giray, Osmanlı, Yağma, Russian, Crimea, Tatar, Giray, Ottoman, Looting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 611
Özet
Altınorda'nın bir varisi olarak kurulan Kırım Hanlığı XV. Yüzyıl'da Osmanlı Devletine bağlı bir Hanlık haline gelmişti. Aynı yüzyıl içerisinde büyüyerek güneye yayılmaya başlamasıyla Kırım Hanlığının en önemli rakibi haline gelen Ruslar yüzyıllar boyunca Kırım Hanlığı aleyhine genişlemeye devam ettiler. Buna karşı çıkarak Ruslara engel olmaya çalışan ve yüzyıllarca Rus topraklarına saldırılarda bulunan Kırımlılar çoğunlukla Osmanlı desteği alamadıklarından bu uğraşılarında yalnız bir şekilde mücadele etmek zorunda kalmışlardı. Ruslarla mücadele etmenin yanı sıra bir de Avrupa ve Asya'da cereyan eden Osmanlı seferlerine katılan Kırımlılar yüzyıllar boyunca Osmanlı adına bu cephelerde, kendisi için de Karadenizin kuzeyindeki bozkırlarda savaşmıştı. İşte bu süreç içerisinde Kırım Hanlığının Osmanlılarla olan ilişkileri, Osmanlıların Kırım Hanlığına ve topraklarına olan bakış açısı, Rusların sistematik bir şekilde güneye yayılması karşısında Osmanlı ve Kırımlıların buna karşı geliştirdikleri tepki anlaşılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The Crimean Khanate, which was established as an heir to Golden Horde, became a Khanate of the Ottoman Empire in the 15th century. The Russians became the most significant rival of the Crimean Khanate as they started to grow and spread to the south in the same century, and continued to expand against the Crimean Khanate for centuries. The Crimeans tried to prevent the Russians by opposing this and attacked the Russian lands for centuries and had to fight alone, mostly because they could not get Ottoman support. Besides fighting the Russians, the Crimeans also participated in the Ottoman campaigns in Europe and Asia, and fought on these fronts on behalf of the Ottoman Empire for centuries and for themselves in the steppes north of the Black Sea. This study investigated to understand the relations of the Crimean Khanate with the Ottomans, the perspective of the Ottomans on the Crimean Khanate and its territory, and the reaction of the Ottomans and Crimeans against the systematic spread of the Russians to the south.