Elektrikli araçlar için güneş enerjisi kullanan hızlı şarj istasyonu tasarımı
Design of a fast charging station using solar energy in electric vehicles
  1. Tez No: 739309
  2. Yazar: RÜŞTÜ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araç, hızlı şarj istasyonu, güneş enerjisi, maliyet analizi, Electric vehicle, fast charge station, solar energy, price analysis, balance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dünyanın kendisinden dahi eski kabul edilen enerji insanlığın her dönem ihtiyacı olmuş, özellikle günümüze yaklaştıkça artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte daha fazla alan ve türden ihtiyaç için kullanılmaktadır. Bu ihtiyaçların başında gelenlerden olan ulaşım özellikle kişisel araçların yaygınlaşması ile daha da artarak uzun yıllardır kullanılan fosil yakıtlı araçların çevreye zararlı etkilerinden özellikle bu konuda dışa bağımlı ülkelerde daha fazla görülen derecede enerji krizlerine sebebiyet vermeye başlamıştır. Tam da bu kısımda gelişen teknoloji ile çok sayıda ülkenin alternatif yakıt ve araçlar için yapmış olduğu çalışmalar özellikle günümüz teknolojisinin en önemli noktasında olan elektrikli araçlar ve alternatif kaynaklı şarj sistemleri üzerinde olup, ülkemiz gibi fosil kaynaklarda dışa bağımlı olmasına karşın alternatif elektrik enerjisi üretiminde geniş imkanlara sahip bir bölge için çok önemli bir sistem haline gelmiştir. Yapılan bu çalışmada ülkemizin bu teknolojiye atılımında öncü bölgelerden olan Bursa/Gemlik bölgesinde kurulması planlanan çatı tipi güneş enerjili ve şebekeye bağlı şarj istasyonu projesi ile güneş panellerinden elde edilen elektrik ile araçların şarj edilmeleri sağlanırken sistemin yetersiz olduğu anlarda şebekeden enerji alabileceği ve üretilen fazla elektriğin geri beslemesi ile kazanç sağlayan, ayrıca kullanılacak olan dahili kart sistemi ile daha fazla sayıda kullanıcıya ulaşmayı planlayan, haberleşme sistemi ile sürekli inceleme, uzaktan kontrol ve geliştirmeye açık yapıda olan sistem, TEDAŞ şartname esaslarına bağlı kalacak şekilde PVSYST, OPENSOLAR, PVGIS ve GOOGLE HYBRID programlarında yapılan detaylı incelemeler sonrası PVSOL programında simülasyonu gerçekleştirilmiş ve bu doğrultuda sisteme dahil edilen kayıtlı araçların ölçümleri, önlenen emisyon değerleri, fizibilite raporları, enerji bilançoları ve maliyet analizleri elde edilerek kuruluma hazır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy, which is considered older than the world itself, has always been the need of humanity. One of these needs, transportation, especially with the spread of personal vehicles, has increased and started to cause energy crises, especially in foreign-dependent countries, due to the harmful effects of fossil fuel vehicles that have been used for many years. Exactly in this part, the studies carried out by many countries for alternative fuels and vehicles with the developing technology are especially on electric vehicles and alternative source charging systems, which are at the most important point of today's technology, and although our country is dependent on foreign sources in fossil resources, it has wide opportunities in alternative electric energy production. It has become a very important system for a region. In this study, with the roof type solar powered and grid-connected charging station project planned to be established in Bursa/Gemlik region, which is one of the leading regions in our country's breakthrough in this technology, the electricity obtained from the solar panels is provided to charge the vehicles, while the system can receive energy from the grid when the system is insufficient and the excess electricity produced is fed back. The system, which is open to continuous inspection, remote control and development with its communication system, which plans to reach more users with the internal card system to be used, and which is open to continuous inspection, remote control and development, detailed information made in PVSYST, OPENSOLAR, PVGIS and GOOGLE HYBRID programs in accordance with TEDAŞ specifications. After the examinations, it was simulated in the PVSOL program and made ready for installation by obtaining the measurements, avoided emission values, feasibility reports, energy balances and cost analysis of the registered vehicles in the system.