İbn Hacer el-Heytemî ve el-Fethu'l-Mubîn bi-Şerḥi'l-Erbaʿîn isimli eserindeki şerh metodu
The commentary methodology in the commentary on al-Fath al-Mubyn bi-Sharh al-Arba'eyn by Ibn Hajar al-Haytamy
  1. Tez No: 739310
  2. Yazar: USAME GÜNTOĞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Şerh, İbn Hacer el-Heytemî, en-Nevevî, Erbaʿûn, Hadith, Commentary, Ibn Hajar al-Heytami, an-Nevevi, Erbaʿun
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
“İbn Hacer el-Heytemî ve el-Fethu'l-mübîn bi-şerḥi'l-Erbaʿîn İsimli Eserindeki Şerh Metodu”isimli bu tezde, XVI. yüzyıl âlimlerinden biri olan İbn Hacer el-Heytemî'nin hayatı ve el-Fethu'l-mübîn bi-şerḥi'l-Erbaʿîn adlı eserinde kullanmış olduğu metodu tespit edilmeye çalışılmıştır. Tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, İbn Hacer el-Heytemî'nin yaşadığı dönemde Mısır'ın siyasi ve ilmî yapısı, İbn Hacer el-Heytemî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve el-Fethu'l-mübîn bi-şerḥi'l-Erbaʿîn isimli eseri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde, İbn Hacer el-Heytemî'nin şerh metodu incelenmiştir. Bu bölümde İbn Hacer el-Heytemî'nin el-Erbaʿûn isimli eserdeki hadisleri şerh ederken hangi şerh usulüne başvurduğu ve harici kaynaklardan nasıl yararlandığı incelenmiştir. Üçüncü bölümünde, İbn Hacer el-Heytemî'nin hadislerin şerhi sırasında söz konusu şerhine yansıtmış olduğu ilmî kabulleri incelenmiştir. Sonuç bölümünde, elde edilen verilerden yola çıkılarak İbn Hacer el-Heytemî'nin“Erbaʿûn”şerhi geleneği içerisindeki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, titled“The commentary methodology in the commentary on Al-Fath Al-Mubyn bı-sharh Al-Arba'eyn by Ibn Hajar al-Haytamy”, XVI. The life of Ibn Hajar al-Heytemî, one of the century scholars, and the method he used in his work el-Fethu'l-mubîn bi-şerḥi'l-Erbaʿîn were tried to be determined. The study consists of an introduction and three parts. In the first part of the study, the political and scientific structure of Egypt during the period of Ibn Hajar al-Heytemî's life, Ibn Hajar al-Heytemî's life, scientific personality and his work el-Fethu'l-mubîn bi-şerḥi'l-Erbaʿîn information is given. In the second part of the study, the commentary method of Ibn Hajar al-Heytami will be examined. In this section, it has been examined which commentary method Ibn Hajar al-Heytemî used while commenting on the hadiths in al-Erbaʿun and how he benefited from external sources. In the third part of the study, the scientific acceptances of Ibn Hajar al-Heytami, which he reflected in his commentary during the commentary of the hadiths, were examined. In the conclusion part of the study, it has been tried to determine the position of Ibn Hajar al-Heytemî in the tradition of“Erbaʿûn”commentary based on the information given in the previous sections.