Design of helicopter DC power distribution unit
Helikopter DC güç dağıtım unitesi tasarımı
  1. Tez No: 739774
  2. Yazar: ALİ SEÇKİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Sivil Havacılık, Electrical and Electronics Engineering, Defense and Defense Technologies, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter, DC Güç, Elektrik, Dağıtım, EPD, PDU, Helicopter, DC Power, Electrical, Distribution, EPD, PDU
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Modern zamanımızda, tüm helikopterler, hem kritik hem de operasyonel çeşitli sistemler için ekipmanı besleyecek elektrik gücüne sahiptir. Helikopter, SAR (Arama Kurtarma), muharebe, askeri taktik, kargo taşımacılığı, sağlık (ambulans), tarım ve ticari, askeri veya VIP taşımacılık için kullanılabilir. Modern helikopterlerin tüm kullanımları için, çeşitli görevler için kullanılan sistemler için elektrik gücü kullanmak zorundadır. Elektrik Enerjisi Üretim ve Dağıtım Sistemi (EPGDS), elektrik enerjisi üretir ve yalnızca uçağın elektrik gücü kullanım ekipmanına dağıtmaz, aynı zamanda motorun çalışmasını da sağlar. Elektrik gücü için AC ve DC olmak üzere iki tip vardır. AC sistemi esas olarak buz koruması, pencere-kabin ısıtması, ana kuyruk rotorlu ısıtma veya silah sistemleri gibi yüksek güç tüketimine sahip (genellikle 115VAC, 400 Hz güç kaynağından sağlanan) sistemler için kullanılır. DC güç, özellikle genellikle 28VDC ve 28VDC güç kaynağından beslenen aviyonik ekipmanlarda kullanılır. Bu tez, bir helikopterin DC güç dağıtım ünitesinin sadece elektrik standartlarını değil, aynı zamanda güç dağıtım ünitesini (PDU) gereksinimlerden başlayarak tasarımın sonuna kadar sistem mühendisliği kullanarak tasarlamak için gerekli olan tüm konuları dikkate alarak tasarım ilkeleri hakkındadır. prensipler. bazı varsayımlar var PDU, jeneratörlerden sekonder dağıtım ünitelerine (devre kesici panosu, röle panosu vb.) DC elektrik gücü sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
In our modern time, all helicopters have the electrical power to supply the equipment for several systems both flight critical and operational. Helicopter may be used for SAR (Search and Rescue), combat, military tactical, cargo transportation, health (ambulance), farming and commercial, military or VIP transportation. For all usages of modern helicopters have to use electrical power for systems that are used for several missions. The Electrical Power Generation and Distribution System (EPGDS) generate and distribute electrical power to not only the aircraft electrical power utilization equipment but also enable the engine starting. There are two types for electrical power as AC and DC. AC system is mainly used for systems, which has high power consumption (generally supplied from 115VAC, 400 Hz power source) such as ice protection, window-cabin heating, main-tail rotor heating or weapon systems. DC power is used especially on the avionics equipment that are generally supplied by 28VDC and 28VDC power source. This thesis is about the design principles of a helicopter's DC power distribution unit by considering not only the electrical standards but also all the subjects that are necessary to design the power distribution unit (PDU) beginning with requirements till the end of design by using systems engineering principles. There are some assumptions PDU shall be capable of deliver DC electrical power from generators to secondary distribution units (circuit breaker panel, relay panel etc.).