Coğrafi yapının resim sanatı üzerindeki etkisi ve Arguvan coğrafyası üzerine resimsel yorumlamalar
The effect of geographical structure on painting art and pictorial interpretations on Arguvan geography
  1. Tez No: 740039
  2. Yazar: GÜLAY ZETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Yapı, Kültür, Arguvan, Manzara, Resim, Geographical Structure, Culture, Arguvan, Landscape, Painting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yapılan bu yüksek lisans tez çalışmasında coğrafi yapının resim sanatına etkisinin tarihsel süreç içerisindeki gelişiminin ortaya konulması ve Arguvan coğrafyasının topoğrafik görünümlerinden yola çıkılarak resimler üretilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda coğrafi yapının ne olduğu, coğrafi yapıdan etkilenen unsurların neler olduğu açıklanmış, Avrupa, Türkiye ve Malatya coğrafyasında yaşamış olan ressamların, resim sanatı üzerindeki etkisi örneklerle desteklenmiştir. Çalışma kapsamında coğrafi yapının yansıtıldığı özgün eserler oluşturulurken, Malatya coğrafyasının pitoresk yapısının yapılan tuval üzerine yağlı boya çalışmalarla desteklenmesi hedeflenmiştir. Tez çalışması altı bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde; tezin problem durumu, önemi, amacı, varsayımları, sınırlılıkları, evreni ve örneklemi ve araştırmanın temel kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde; coğrafi yapının tanımı, coğrafi yapıdan etkilenen unsurların neler olduğu ve Malatya'nın coğrafi yapısı anlatılmış; kavramsal çerçeve ile ilgili araştırmanın en yoğun olduğu bölüm olan üçüncü bölümde; resim sanatı tarihi içerisinde coğrafi yapının yeri anlatılmış; dördüncü bölümde, uygulamaların oluşumunu belirleyen süreç anlatılmış, yapılan bu uygulamaların gelişim ve çözümleme süreci ele alınmış; beşinci bölüm araştırmanın sonuç bölümü olup, literatür araştırmasına ve yapılan özgün resim çalışmalarına yönelik sonuçlar anlatılmış; tezin son bölümü olan altıncı bölümde ise; literatür araştırmasının yapıldığı yerli, yabancı kaynaklar, internet kaynakları ve tezde kullanılan görsellere ait kaynaklar gösterilmiştir. Araştırma kapsamında Arguvan'ın çevre köylerinin fotoğrafları çekilip, eskizler yapıldıktan sonra bu taslaklar tuval üzerine aktarılmıştır. Uygulama çalışmaları dokuz adet tuval üzerine yağlı boya tablodan oluşmaktadır. Üretilen resimlerin tamamında doğa görünümleri tema olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis study, it is aimed to reveal the development of the effect of geographical structure on the art of painting in the historical process and to produce pictures based on the topographic views of Arguvan Geography. In this context, what the geographical structure is, the elements affected by the geographical structure are explained, and the influence of the painters who lived in the geography of Europe, Turkey and Malatya on the art of painting is supported with examples. In this context, while creating original works that reflect the geographical structure, it is aimed to support the picturesque structure of Malatya geography with oil paintings on canvas. The thesis consists of six chapters. In the first part of the research; The problem situation, importance, purpose, assumptions, limitations, universe and sample of the thesis, and the basic concepts of the research were examined. In the second part; The definition of the geographical structure, the elements affected by the geographical structure, the geographical structure of Malatya were explained; In the third part, which is the most intense part of the research on the conceptual framework; The place of the geographical structure in the history of painting is explained; in the fourth section; The process that determines the formation of applications is explained, the development and analysis process of these applications are discussed; the fifth chapter is the conclusion part of the research and the results of the literature research and the original painting studies are explained; In the sixth chapter, which is the last chapter of the thesis; The domestic and foreign sources, internet sources and the sources of the visuals used in the thesis are shown. Within the scope of the research, photographs of the surrounding villages of Arguvan were taken and sketches were made, and these sketches were transferred to the canvas. The application works consist of nine oil paintings on canvas. Nature views were used as the theme in all of the produced pictures.