Kazak kişi adlarının yapısal analizi
Structural analysis of Kazakh anthroponymes
- Tez No: 740562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adbilim, Kişi Adları, Ad verme, Türk, Kazakistan, Onomatology, Personal Names, Name-Giving, Turk, Kazakhstan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Bu çalışmada söz konusu“Kazak Türklerinde Kişi Adları: / (Ḳazaḳ esimderi) / T.J. Januzaḳov – K. S. Esbayeva; Türkiye Türkçesine aktaran Nurettin Aksu. — Ankara: Türk Dil Kurumu, 2003.”adlı eserden incelediğimiz 3.256 adet erkek adı, 1204 adet de kadın adı olmak üzere toplam 4460 adet kişi adı bulunmaktadır. Eserde kişi adları, baba adları ve soyadlarının Kazakça doğru yazılışı, imla kuralları temelinde sunulmaktadır. Bu adların yapısı oldukça çeşitlilik arz etmektedir. Çalışmamızda da yapısal olarak çeşitlilik arz eden kişi adlarının anlamlarına, kökenlerine ve yapısal özelliklerine yer verilip bu konular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, there are a total of 4460 personal names, consisting of 3.256 male names and 1204 female names, which are examined from the work named“Kazak Türklerinde kişi adları: / (Ḳazaḳ esimderi) / T. J. Januzaḳov – K. S. Esbayeva; Türkiye Türkçesine aktaran Nurettin Aksu. — Ankara: Türk Dil Kurumu, 2003 (Personal names of Kazakh Turks: / (Ḳazaḳ esimderi) / T. J. Januzaḳov – K. S. Esbayeva; Translated to Turkey Turkish by Nurettin Aksu. — Ankara: Turkish Language Association, 2003)”In this study, the correct spelling of personal names, father's names and surnames in Kazakh is provided on the grounds of orthographic rules. There are many variations in the structure of these names. In this study, the meanings, origins and structural features of people's names, having many structurally variations, are included and these matters are evaluated.