Istanbul in the East-West spiral by British and Turkish writers
İngiliz ve Türk yazarların kaleminden Doğu-Batı sarmalında İstanbul
- Tez No: 740792
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mekân, İstanbul, ben-öteki, imgesel (hayalî) coğrafya, mekânın üretimi, heterotopya, kronotop, mekân poetikası, Space, Istanbul, self-other, imaginative geography, production of space, heterotopia, chronotope, poetics of space
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
“Mekân”, yaşamın nabzının attığı, etkileşim, değişim ve üretimden bağımsız olmayan, hem değişip dönüşen hem de değiştirip dönüştüren bir yapıdır. Yaşam ve insanla iç içe olan bu etkin yapının, doğrudan sergilendiği yerlerin başında“şehir”gelir. Şehrin ruhu ile insan ruhu arasındaki etkileşimi yansıtan alanların başındaysa“edebiyat”vardır. İnsanı, içinde bulunduğu mekânla beraber biçimlendirmeye yetkin olan edebiyat, aynı zamanda insan ve mekânla şekillenir. Bu bakımdan İstanbul; şehir, insan, edebiyat ilişkisinin somutlaştığı bir mekândır. Bu bağlamda, sadece yerli yazarları değil yabancı yazarları da cezbeden İstanbul'un, bu farklı yazarların eserlerinde odak noktası olduğu görülür. Karşılaştırmalı edebiyat alanında yapılan bu çalışmada, İstanbul; mekânsal dönüşümün hızlı ve yoğun biçimde yaşandığı 20. yüzyıl sürecinde şehri anlatan Grace Ellison, Clare Sheridan, Maurice Baring, Jeremy Seal adlı İngiliz yazarların gezi edebiyatı kapsamındaki eserleri ve Türk yazarlar, Halide Edib Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sâmiha Ayverdi, Orhan Pamuk'un şehre odaklandıkları anı edebiyatı kapsamındaki eserleri bağlamında mekânsal açıdan ele alınmaktadır. Bu doğrultuda, bu yazarların eserleri, Edward Said, Henri Lefebvre, Michel Foucault, Mikhail Bakhtin ve Gaston Bachelard'ın kuramlarının, mekâna yönelen boyutlarından yola çıkılarak incelenmektedir. Mekâna sadece fiziksel bir yapı olarak değil toplumsal yönü başta olmak üzere farklı açılardan yaklaşan bu kuramlar ışığında, mekânın, yeniden üretimle dönüşümü, evrilme güç ve potansiyeli ortaya konmaktadır. İncelenen alanyazında, edebiyat alanında, mekânsal çalışmaların daha az olması, mekân odaklı çalışmaların genelde tek bir kuram çerçevesinde olması ve mekânın kavramsal boyutu ile praksis boyutunu birlikte sunan çalışmaların oldukça sınırlı olması nedeniyle, kapsamlı ve sentezleyici yapıdaki bu çalışmanın, edebî eserleri mekân odaklı farklı kuramlar doğrultusunda inceleyerek ve mekânın kavramsal boyutunun pratikteki yansımasını edebî eserler üzerinden ortaya koyarak alanyazına önemli ölçüde katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
“Space”is a structure where the pulse of life beats, not independent of interaction, change or production, it both changes and transforms the things and people around it, at the same time. The“city”is one of the places where this active structure, which is intertwined with life and people, is directly exhibited.“Literature”is one of the areas that reflect the interaction between the spirit of the city and that of humans. Literature, which has the ability to shape people along with space they are in, is also shaped by people and space. In this respect, Istanbul is a space where the relationship between the city, people and literature is embodied. In this context, it is seen that Istanbul, which attracts not only local writers but also foreign writers, is the focal point in the works of these different writers. In this study conducted in the field of comparative literature, Istanbul is discussed from a spatial point of view in the works of English writers Grace Ellison, Clare Sheridan, Maurice Baring, Jeremy Seal, who wrote about the city in the form of travel literature and in the works of Turkish writers Halide Edib Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sâmiha Ayverdi, Orhan Pamuk focusing on the city in the form of memoirs, all of which told about the city throughout the 20th century when spatial transformation was rapid and intense. In this regard, the works of these writers are analyzed based on the spatial traits of the theories of Edward Said, Henri Lefebvre, Michel Foucault, Mikhail Bakhtin and Gaston Bachelard. In the light of these theories, which approach space not only as a physical structure, but also from different perspectives, especially its social aspect, the transformation of space through reproduction, its power and potential for evolution are revealed. In the examined literature, since there are fewer spatial studies in the field of literature, space-oriented studies are generally conducted within the framework of a single theory, and the studies that present the conceptual dimension and the praxis dimension of space are quite limited, this comprehensive and synthesizing study has been designed to examine the literary works in line with different space-oriented theories. It is thought that it will contribute significantly to the literature by examining the conceptual trait of space and revealing the practical reflection of space through literary works.