Gelişmekte olan ülkelerde adli bilimler alanındaki yayınların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of publications in the field of forensic science in developing countries
- Tez No: 740794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte olan ülkeler, adli bilimler, adli tıp, bibliyometrik analiz, Developing countries, forensic science, forensic medicine, bibliometric analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmada gelişmekte olan ülkelerde son on yılda adli bilimler alanında yayımlanan makalelerin bibliyometrik ve içerik analizlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Web of Science veri tabanında gelişmekte olan ülkeler,“article”ve“review article”seçilmiş, yayın dili“İngilizce”olarak işaretlenmiştir ve araştırma kategorisi alanında“legal medicine”, WoS kategorisinde de“Medicine Legal”seçilerek ve yapılan filtrelemeler sonucu 1447 yayının bibliyometrik ve içerik analizi yapılmıştır. Analizler için Microsoft Excel ve VOSviewer 1.16.18 yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: 1447 araştırma makalesi için yapılan bibliyometrik ve içerik analiz sonucunda toplam 59 ülkenin, 1266 kurumun, 5419 yazarın olduğu; toplam 7921 farklı anahtar kelimenin kullanıldığı ve makalelerin 18 akademik dergide yayımlandığı bulunmuştur. En üretken gelişmekte olan ülkenin Çin Halk Cumhuriyeti; en üretken yazarların Kanchan T., Zhang S. ve Krishan K.; en üretken kurumun Çin Halk Cumhuriyeti'nde yer alan“Forensic Science Institute”; en üretken akademik derginin“Journal of Forensic Sciences”olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Gelişmekte olan ülkelerde son on yılda yayımlanan adli bilimler alanındaki yayınların adli antropoloji, adli genetik gibi konulara doğru yönelmekte olduğu, gelişmekte olan ülkelerden Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Türkiye, Brezilya gibi en üretken ülkelerin tüm dünyaya yaptığı yayın sayısıyla gelişmiş ülkelere yakın oranda katkıda bulunduğu tespit edilmiş olup, bu sebeple gelişmekte olan ülkelerde araştırma yapılmasının teşvik edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to perform bibliometric and content analysis of the articles published in the field of forensic sciences in the last ten years in developing countries. Materials and Methods: Developing countries,“article”and“review article”were selected in the Web of Science database, the publication language was marked as“English”, and the filtering was done by selecting“legal medicine”in the research category and“Medicine Legal”in the WoS category. As a result, bibliometric and content analysis of 1447 publications were made. Microsoft Excel and VOSviewer 1.16.18 software were used for analysis. Findings: As a result of the bibliometric and content analysis for 1447 research articles, it was determined that there were 59 countries, 1266 institutions, 5419 authors in total; it was found that a total of 7921 different keywords were used and the articles were published in 18 academic journals. The most productive developing country is the People's Republic of China; the most prolific authors are Kanchan T., Zhang S. and Krishan K.; the most productive institution is the“Forensic Science Institute”in the People's Republic of China; it has been determined that the most productive academic journal is the“Journal of Forensic Sciences”. Conclusion: The publications in the field of forensic sciences published in the last ten years in developing countries are oriented towards topics such as forensic anthropology and forensic genetics, and the most productive countries such as the People's Republic of China, India, Turkey, Brazil contribute as much as developed countries in the number of publications. Therefore, it is recommended to encourage research in developing countries.