Öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile eğitim yöneticilerinin 21.yüzyıl becerileri arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence levels of teachers and 21st century skills of education administrators
  1. Tez No: 740825
  2. Yazar: MEHTAP AKYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MERAL TANRIÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yöneticisi, öğretmen algıları, duygusal zekâ, 21.yüzyıl becerileri, Education Administrations, Teacher Perceptions, Emotional Intelligence, 21st Century Skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile eğitim yöneticilerinin 21. Yüzyıl becerileri arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ayrıca bu araştırma nicel yapıdadır. Araştırma verileri, 2021 yılı Denizli ili ve ilçelerinde kamu okulları olmak üzere tüm okul düzeylerde görev yapan 244 öğretmenden toplanan anketler ile sağlanmıştır. Veriler Sarpkaya ve Yılmaz (2021) tarafından geliştirilen“Okul Müdürleri 21. yy. Becerileri Ölçeği”ve Tanrıöğen ve Türker (2019) tarafından uyarlanan“Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği”ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan öğretmenler hakkında tanımlayıcı bilgiler sağlamak amacıyla ortalama ve standart sapma değerlerine ulaşılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla basıklık ve çarpıklık değerleri incelenmiş, verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler (Independent Samples t-Testi, One Way ANOVA) kullanılmıştır.“Duygusal zeka”ve“21. Yüzyıl becerileri”arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon testi uygulanmıştır. Ayrıca bu iki değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için Basit Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada; eğitim yöneticilerinin 21. Yüzyıl becerileri hiçbir değişkende anlamlı bir fark göstermezken, öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinde yaş ve kıdem değişkenlerinde anlamlı bir fark olduğu, duygusal zekâ ve 21. Yüzyıl becerileri arasında pozitif yönde ve düşük düzeyli bir ilişki olduğu, öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyinin, eğitim yöneticilerinin 21. yüzyıl becerilerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve aynı şekilde eğitim yöneticilerinin 21. Yüzyıl becerilerinin, öğretmenlerin duygusal zeka düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to measure the 21st century skills of educational administrators according to the emotional intelligence levels of teachers. This study is a quantitative study conducted by selecting a simple random sampling method and relational scanning pattern from general scanning patterns. So as to provide descriptive information about the individuals participating in the study, the mean and standard deviation values were examined. So as to specify if the data showed a normal distribution, kurtosis and skewness values were examined and it was seen that data showed normal distribution. Parametric tests were used because the data showed a normal distribution. Pearson Correlation test was utilized to decide the relationship between teachers' emotional intelligence levels and education administrators' 21st century skills. In addition, Simple Linear Regression Analysis was performed to measure the size of the relationship between these two variables. In the research; while educational administrators' 21st century skills do not show a significant difference in any variable, there is a significant difference in teachers' emotional intelligence levels in age and seniority variables, there is a positive and low level relationship between emotional intelligence and 21st century skills. It was concluded that teachers' emotional intelligence level is a significant predictor of education administrators' 21st century skills, and similarly, 21st century skills of education administrators are a significant predictor of teachers' emotional intelligence levels.