Sanal ve artırılmış gerçeklik ürünlerinin ülkemizde kullanımının incelenmesi
  1. Tez No: 740898
  2. Yazar: BABAMYRAD ABDULLAYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN BURAK ENGİNÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Teknolojinin tarihsel gelişimi, Virtual Reality, Augmented Reality, Historical development of technologie
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bilimsel gelişmeler, 18.yüzyılın sonlarına doğru hayatımızın her alanında kendine yer edinmiş ve kendine sanal bir yaşam alanı oluşturmuştur. Doğal olarak teknolojik gelişmelerin, insanın yaşam konforu üzerinde olumlu bir etkisi olmuştur. Sanal Gerçeklik kavramı; 20.yüzyılın başlarında iki boyutlu bir resme veya üç boyutlu bir figüre derinlik etkisi verme arzusu ile kullanılmaya başlanmış, 21.yüzyılda birçok alanda bilinir olmuştur. Sanal Gerçeklik teknolojiyle sanal bir ortamda tercihlerimizi görme, analiz etme, değiştirme imkânı bularak, sanal ortama tercihlerimizi yansıtmış oluyoruz. Sanal Gerçeklik bir bakıma hayallerimizi somutlaştırma imkânı vermektedir. Bilgisayar programlarının sağladığı sanal ortamla gerçek ortamı bir arada görme yani Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle kullanıcı ortamla etkileşime girmekte, objeyle ortamın uyumunu yerinde analiz etme ve daha çok bilgiye ulaşma imkânı bulmaktadır. Soyut olanın somutlaştırılması ile algılama ve odaklanma süreçleri kolaylaştırılmakta. AG teknolojisi SG teknolojisine paralel olarak birçok alanda kullanılmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasıyla, mimarlık ofisleri ile emlâk ve konut satış firmalarında ve bu sektörün müşterileri üzerinden Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik teknolojilerinin ne düzeyde kullanıldıkları incelendi. İncelemede yapılacak anketler için, hedef kitle olarak ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat sektörünün teknik eleman çalışanları ile bu sektörün müşterileri seçildi. Alan çalışması İstanbul Mimarlar Odası'na kayıtlı proje büroları ile İstanbul Tuyap Yapı Fuarı ziyaretçileri üzerinden yapıldı. İki ayrı grup üzerinden yapılan anketlerle bu teknolojilerin kullanımları grafiklerle görselleştirilerek yorumlandı. Elde edilen verilere dayanarak, genel olarak bu teknolojilerin ülkemizde bilindiği, belli bir düzeyde kullanıldığı görülmüştür. Ama türlü sebeplerden dolayı ülkemizde yeterli bir düzeyde kullanılmadıkları da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Scientific developments took place in all areas of our lives towards the end of the 18th century and created a virtual living space for itself. Naturally, technological developments have had a positive effect on human comfort of life. Virtual Reality concept; It was started to be used in the early 20th century with the desire to give a depth effect to a two-dimensional painting or a three-dimensional figure, and in the 21st century it became known in many areas. With Virtual Reality technology, we have the opportunity to see, analyze and change our preferences in a virtual environment, and we reflect our preferences to the virtual environment. Virtual Reality, in a way, gives us the opportunity to embody our dreams. With the Augmented Reality technology, the user interacts with the environment, analyzes the harmony of the object and the environment on the spot, and finds the opportunity to access more information. By embodying the abstract, perception and focusing processes are facilitated. AR technology has started to be used in many areas in parallel with SG technology. With this thesis work, it will be examined how Virtual Reality and Augmented Reality Technologies are used in architectural offices, real estate and housing sales companies and by customers of this sector was examined. Technical personnel of the construction sector, the driving force of our country's economy, and the customers of this sector were selected as the target audience for the surveys to be conducted in the review. The fieldwork was carried out through the project offices registered with the Istanbul Chamber of Architects and the visitors of the Istanbul Tuyap Construction Fair. The use of these technologies was interpreted by visualizing them with graphics, through surveys conducted on two separate groups. Based on the data obtained, it has been observed that these technologies are generally known and used at a certain level in our country. But it has also been seen that they are not used at an adequate level in our country due to various reasons.