COVID-19'un pandemi sürecinin yoğun bakımda çalışan ve çalışmayan hemşirelerin yaşam kalitesi ve depresyonu üzerine etkisi
The effect of covid-19 pandemic process on the life quality and depression of nurses working on COVID-19 and normal intensive care unit
- Tez No: 740937
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE BENGİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Yaşam kalitesi, Depresyon, Yoğun bakım, COVID-19, Pandemic, Life Quality, Depression, Intensive Care Unit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Çalışmamızda COVID-19 pandemi sürecinin yoğun bakımda çalışan ve çalışmayan hemşirelerin yaşam kalitesi ve depresyonu üzerine etkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız yoğun bakım birimlerinde çalışan hemşirelere gözlem altında anket yöntemi ile yapılmıştır. Oluşturulan anket katılımcının sosyo-demografik verilerini, depresyon ve yaşam kalitesi ile ilgili verileri toplayan Beck Depresyon Envanteri ve SF-36 formundan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmamız sonucunda katılımcıların COVID-19 yoğun bakımda çalışma durumu ile depresyon seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,005). Normal yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde minimal ve hafif depresyon az görülse de (n=37, n=21), orta depresyon ve şiddetli depresyon yüksek çıktı (n=13, n=1). Sigara kullanma verileri ile depresyon seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, sigara kullananlarda hafif ve orta depresyon kullanmayanlara kıyasla daha yüksek tespit edilmişdir. COVID-19 YBÜ'de çalışmanın sigara kullanımı üzerine herhangi bir etkisi görülmedi. Yaşam kalitesinin cinsiyete göre istatistiksel anlamlı farklılık göstermediği ancak kadınlarda daha yüksek olduğu saptandı Sonuç: Pandemi dönemi ister COVID-19 yoğun bakım hemşireleri isterse de diğer yoğun bakımda çalışan hemşirelerin yaşam kalitesi ve psikolojik durumuna etki etmiştir. Hemşirelerde oluşan bu durum sadece bireyin kendisini değil ailesini, çalışma arkadaşlarını ve hastaları olumsuz etkilemekte ve hata yapma olasılığını artırarak zarar verme ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we examined the effect of the COVID-19 pandemic process on the quality of life and depression of nurses working in intensive care and not working. Materials and Methods: Our study was carried out under supervision on nurses working in intensive care units, using a survey method. The questionnaire consists of Beck Depression Inventory and SF-36 form, which collects socio-demographic data of the participant, data on depression and quality of life. Results: As a result of our study, no significant relationship was found between the COVID-19 intensive care work status and depression levels of the participants (p> 0.005). Although minimal and mild depression was seen rarely in nurses working in normal intensive care units (n = 37, n = 21), moderate depression and severe depression were high (n = 13, n = 1). A significant relationship was found between smoking data and depression levels, and mild and moderate depression was found higher in smokers compared to non-users. There was no effect of working in the COVID-19 ICU on smoking. It was found that the quality of life did not show a statistically significant difference according to gender, but it was higher in women. Conclusion: The pandemic process has affected the quality of life and psychological status of COVID-19 intensive care nurses or nurses working in other intensive care units. This situation that occurs in nurses affects not only the individual himself, but also his family, colleagues and patients negatively and raises the possibility of harm by increasing the possibility of making mistakes