Erkeklik algısı ile evlilik uyumu arasındaki ilişkide çatışma çözme biçimlerinin rolü
The role of conflict resolution types in relationship between perception of masculinity and marital adjustment
- Tez No: 741131
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, çatışma çözme, erkeklik, evlilik uyumu, rol, Gender, conflict resolution, masculinity, marital adjustment, role
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Son yıllarda Türkiye'de cinsiyet sosyolojisi alanında erkeklik çalışmalarında artış gözlenmektedir. Erkeklik olgusuna yönelik yapılan çalışmalar tek bir alanla sınırlı kalmamakta, disiplinler arası yaklaşımı benimseyen araştırmalarla önem kazanmaktadır. Özellikle sosyoloji ve sosyal psikoloji alanlarında yapılan araştırmalar bu bağlamda dikkat çekicidir. Erkeklik çalışmaları farklı kavramların da etkisiyle çok yönlü sonuçlar üretmekte ve toplumsal analiz imkânı sunmaktadır. Bu açıdan araştırmanın diğer ana kavramları olan evlilik uyumu ve çatışma çözme biçimleri bu imkânı ortaya koyan bileşenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma Sivas'ta yaşayan evli bireylerin erkeklik algıları ile evlilik uyumları arasındaki ilişkide çatışma çözme biçimlerinin rolünü incelemektedir. Erkeklik algısı, evlilik uyumu ve çatışma çözme biçimleri bu araştırmanın üç ana ekseninde yer almaktadır. Araştırmada bağımsız değişken olan erkeklik algısı ile bağımlı değişken olan evlilik uyumu arasındaki ilişki tespit edilmektedir. Daha sonra araştırmanın aracı değişkeni olan çatışma çözme biçimlerinin bu ilişkideki rolü incelenmektedir. Söz konusu eylemler geniş bir alan yazın taraması yoluyla ve nitel-nicel araştırma desenlerinin bir araya getirilmesiyle meydana gelen karma araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been an increase in masculinity studies in the sociology of gender in Turkey. Studies on masculinity are not limited to a single field and gain importance with studies that adopt an interdisciplinary approach. Studies in sociology and social psychology are particularly remarkable in this context. Studies on masculinity produce multiple results with the influence of different concepts and offer an opportunity for social analysis. In this respect, marital adjustment and conflict resolution types, which are the other main concepts of this study, are the elements that enable this opportunity. This study examines the role of conflict resolution types in the relationship between the perceptions of masculinity of married individuals living in Sivas and their marital adjustment. Perception of masculinity, marital adjustment, and conflict resolution types are the main topics of this study. The relationship between the perception of masculinity, the independent variable, and marital adjustment, the dependent variable, is determined in the study. Then, the role of conflict resolution types, the mediating variable of the study, in this relationship is discussed. These are carried out through a broad literature review and by using the mixed research method, which combines qualitative and quantitative research designs.