Osmanlı'dan günümüze Maarif Arşivi tasnifi ve arşivlerden yararlanma usulleri
Classification of the Education Archives from the Ottoman period to do present and methods of utulizing the archives
  1. Tez No: 741132
  2. Yazar: NESLİHAN MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Archive, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Maarif, Tasnif, Milli Eğitim, Araştırma Hizmeti, Education, Classification, National Education, Research Service
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmamızın giriş bölümünde kısaca arşiv tanımı, arşivin önemi, arşiv tarihi, arşivlik malzeme açısından eğitim serüvenimiz ele alınacaktır. Tezimizin birinci bölümü Maarif Nezareti'ne ayrılmıştır. Bu bölümde nezaretin kuruluşu, tarihsel gelişimi, teşkilat yapısı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na dönüşümü incelenecektir. İkinci bölümde Maarif Nezareti Arşivi konusu detaylandırılacaktır. Bu detaylandırma yapılırken nezaretin kuruluşundan önce Osmanlı Devleti'nde arşivcilik, tasnif, genel olarak tasnif sistemleri, Osmanlı Arşivi'nde kullanılan tasnif sistemleri, Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi, Maarif Nezareti'ne ait belge, fon, defter tasnifleri, Maarif Arşivi'nden yararlanma başlıkları irdelenecektir. Son bölümde ise Milli Eğitim Bakanlığı Arşivi başlığı altında bakanlığın gelişimi, teşkilat yapısı, Cumhuriyet Dönemi arşivcilik çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivi ve burada bulunan Milli Eğitim Arşivi tasnifi ile günümüzde Milli Eğitim Arşivi'nden yararlanma konuları açıklanacaktır. Sonuç bölümünde yapılacak değerlendirmeler ile çalışmamız neticelenecektir.
Özet (Çeviri)
The preamble to our study will focus briefly on the description of the archive, the importance of the archive, the history of the archive, our educational journey in terms of archival material. The first part of our dissertation is dedicated to the custody of Marif. This section examines the establishment of supervision, historical development, organization structure and transformation of it into the Ministry of National Education. In the second section, we will detail the issue of the Archive of Inquiry. While this detail is being performed, the Ottoman State will look at archiving, classification, general classification systems, classification systems used in the Ottoman Archive, the Ottoman Archive, documents of the Presidential Ottoman Archive, funds of the Maarif Estate, book classifications, and the Archive of Marif before the establishment of supervision. The final chapter will cover the development of the ministry under the title of the Archive of the Ministry of Education, the structure of services, the Republic-era archiving, the Presidential Republican Archive, and the National Education Archive and the National Education Archive. We will conclude with the results of the evaluation.