Resim sanatında adalet imgesi
Images of justice in painting
- Tez No: 741225
- Danışmanlar: DOÇ. DALİLA ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim sanatı, sanatçı, adalet, adaletsizlik, hak, imge, Painting, artist, justice, iInjustice, right, image
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Resim, güzel sanatların içinde değerlendirilen bir daldır. Adalet ise bir hukuk tanımıdır. Hukuk ve sanat, yaşamın her alanında kendilerini hissettiren gerçeklerdir. Yaşanan dünyada, adalet ile bilinen adaletsizlikler insanlarda sarsıcı etkiler yaratmıştır. Dolayısıyla sanat ve sanatçılar bu gerçeklerden uzak duramamışlardır. Adalet, insanlığın var oluşundan beri ihtiyaç duyulan bir kavramdır. Adalet, hak, adil olma gibi kavramlar oldukça soyuttur. Bu konuları işlemek isteyen ressamlar, bazı imgeler kullanmış veya resmettikleri eserlerle bu soyut kavramları değişik tekniklerle ifade etmişlerdir. Tez çalışmamda, bu kavramlara değinen, onları yaptıkları resimlerle ifade eden, iç dünyalarında bu kavramları baskın olarak yaşayarak eserlerine yansıtan ressamlar saptanmaya çalışılmış, kronolojik sıra takip edilerek bir araya toplanmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Painting is a branch of fine arts The Justice, on the other hand, is a consept of law. These two consepts make themselves felt in every aspect of our lives. In the worrld we live in, the unjust situations in the name of justice have created such traumatic effects on humans that the in the art and the artist could not avoid facing such disturbing events. Since the beginnnig of humanity the ustice has always been a much needed criterion and considering that the ustice. Right and faimess are abstract conseppts, the painters used images and different techniques to Express such ideas. In my thesis, have itrie to identifiy and gather together following a chronologial order the painters who touched on these consepys, expressed them in their paintigs and reflected these consepts with their Works their inner worlds.