Edirne'deki zanaatlar ve geleneksel meslekler
Crafts and traditional professions in Edirne
  1. Tez No: 741676
  2. Yazar: YASEMİN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Zanaat, Geleneksel Meslekler, Geleneğin Dönüşü, Edirne, Craft, Traditional Professions, Return of Tradition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Edirne, günümüze kadar birbirinden farklı kültürlerde olan insanların yaşadığını bir şehir olmuştur. Bu kültür çeşitliliği dolayısı ile Edirne toprakları bugüne kadar pek çok zanaat ve geleneksel mesleklerin icra ortamı olmaktan kendini alıkoyamamıştır. Zanaat ve geleneksel meslekler dediğimiz kavramlar, bir topluluğun kültürel aktarımına aracılık eden olgulardır. Toplulukların kültürel kodlarını günlük yaşantıda kolaylıkla görebileceğimiz mekânlar olan zanaatkârların ve ustasından çıraklarına aktarılması yıllar süren mesleklerin icra edildiği ortamlarda şahit olmak mümkündür. Araştırma nedenimiz; Edirne'de ustaları ile yaşatılmaya çalışılan zanaat ve geleneksel meslekleri icra eden kıymetli insanları bulmak ve bu zanaat ve geleneksel meslekleri belirleyip yok olmasına imkân vermeden çeşitli yöntemler kullanarak kayıt altına alınması ile alanımıza katkı sağlamaktır.“Edirne'deki Zanaatlar ve Geleneksel Meslekler”adlı araştırmamızda Edirne'deki birer insan hazinesi olarak gördüğümüz her bir zanaatkârın ve ustaların icra ettiği eşsiz zanaatları ve geleneksel meslekleri yaptığımız araştırmalar ve derlemeler neticesiyle tespit edilmiştir. Araştırmamız“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynaklar”haricinde üç bölümden oluşmaktadır.“Birinci Bölüm”de,“Araştırma Alanı Hakkında Bilgi ve Literatür Taraması”,“İkinci Bölümde”,“Araştırma Konusu İle İlgili Genel Kavramlar ve Geleneğin Dönüşümü”,“Üçüncü Bölüm”de,“Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Edirne'deki Zanaatlar ve Geleneksel Meslekler”üzerine durulmuştur. Yaptığımız araştırmalar sonucu Edirne'deki zanaat ve geleneksel mesleklerin icracılarının birer insan hazinesi olduklarını, kıymetlerinin ve kültürümüze olan katkılarının ödenemeyeceğini pekâlâ anlamaktayız ancak bizlere bıraktıkları bu kültürel emanetlerin sadece yaşatılması ve değerlerimize sahip çıkılması ile onlara olan minnettarlığımızı gösterebileceğimiz kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Edirne has been a city where people from different cultures live. Due to this cultural diversity, Edirne lands have not been able to prevent itself from being the environment of many crafts and traditional professions. The concepts we call craft and traditional professions are phenomena that mediate the cultural transfer of a community. It is possible to witness the cultural codes of the communities in places where we can easily see the craftsmen and professions that take years to transfer from their masters to their apprentices. Our reason for research; To find valuable people who perform crafts and traditional professions that are tried to be kept alive with their masters in Edirne and to contribute to our field by identifying and recording these crafts and traditional professions using various methods without allowing them to disappear. In our research named“Crafts and Traditional Professions in Edirne”, the unique crafts and traditional professions performed by each craftsman and masters that we see as a human treasure in Edirne have been determined as a result of our researches and compilations. Our research consists of three parts except“Introduction”,“Conclusion”and“Resources”. In the“First Part”,“Knowledge and Literature Review About the Research Field”,“General Concepts Related to the Research Subject and Transformation of Tradition”in the“Second Part”,“Crafts and Traditional Professions in Edirne in the Context of Intangible Cultural Heritage”in the“Third Part”. focused on. As a result of our research, we understand that the performers of the crafts and traditional professions in Edirne are human treasures and that their value and contribution to our culture cannot be paid, but we believe that we can show our gratitude to them only by keeping these cultural relics left to us alive and protecting our values.