Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin AB algısı-karşılaştırmalı bir analiz
Perception of Syrian refugees who live in Turkey about European Union: Comparative analysis
- Tez No: 741677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Algı, Göçmen Politikaları, Mülteci, Migrant Policy, Perception, Refugee
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Göç olgusunun aktörleri olan sığınmacılarla ilgili birçok disiplinde araştırmalar yapılmıştır. Konusu insan olan her çalışmanın doğasında disiplinler arası bir yön muhakkak vardır. Uluslararası ilişkiler ve Siyaset alanında özellikle Suriye savaşı sonrası sığınmacıların yaşadığı problemler ve sığınmacıların hedefindeki ülkeler önemli bir çalışma alanı olmuştur. Bu bakımdan AB ülkelerinin sığınmacıları kabulü ve sığınmacıların yol güzergâhında aldığı tedbirler önemli bir gündem maddesi olmuştur. Sığınmacılarla ilgili olarak hem AB ülkelerinde hem de Türkiye'de birçok çalışmanın hem resmi kurumlar hem de akademik kurumlar tarafından yapıldığı görülmüştür. Bu araştırmalar genel olarak sığınmacı merkezli olmamıştır ve sığınmacılığın sebep olduğu durumlar ortaya konmuştur. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin AB algısını ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmış ve 20 araştırma sorusu çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda Suriyeli mültecilerin AB ile ilgili algıları ortaya çıkmıştır. Araştırma verilerine göre katılımcıların önemli bir kısmı (%44.2) AB'yi tanımlarken“bir birlik”cevabı vermiştir. Ancak bu birliğin siyasi, ekonomik, güvenlik vb. yönünden bahsedilmemiştir. Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun (%76,9) savaş öncesi Avrupa'ya gitmek istemediği yapılan görüşmelerden anlaşılmıştır. Kendi ülkelerinde yerleşik bir düzene sahip olmaları, huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamaları da Avrupa'yı düşünmemelerinin nedenleri olarak açıklanmıştır. Katılımcıların 21'i (%40) savaş öncesi Suriye'de iken de Avrupa'ya gitmek istemediklerini ve Türkiye'ye geldikten sonra da gitmek istemediklerini belirtmiştir. Araştırmaya katılanların 12'si (23,1) Avrupa'yı savaş öncesi istememesine rağmen savaş sonrası Avrupa'ya gitme isteklerinin oluştuğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların %55,6'sı AB ile ilgili pozitif duygu merhamet olmuştur. Katılımcıların %28.5'i, AB'ye karşı sevgi duygusuna sahip olduğunu ifade etmiştir. Bu duygunun temelinde AB'nin Suriyeli sığınmacılara yardım etmesi ve onları kendi ülkelerinde yerleştirme çabası vardır. AB ile ilgili negatif duyguları nelerdir sorusuna herhangi bir negatif duygu belirtmeyenlerin sayısı %26,7'dir. Bu katılımcıların hepsinin AB ile ilgili pozitif duygu besledikleri tespit edilmiştir. Bir cevap veremem diyenlerin sayısı %3,8'dir. Katılımcıların AB karşısındaki duyguları içerisinde kalp kırıklığı en fazla beslenen duygu olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %48'i AB'ye karşı kalp kırıklığı duygusunu yaşadığı tespit edilmiştir. Bu duyguyu üzüntü takip etmektedir. Katılımcıların %28,8'i üzüntü duygusunu yaşamaktadır. AB'ye karşı hiddetli olduğunu söyleyenler %13,4, ırkçılık duygusunu yaşayanlar %5,7 ve nefret duygusunu yaşayanların %3,8 olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %3,8'i AB'nin Müslüman karşıtı olduğu belirtirken diğer katılımcıların tümü kendilerinde oluşan negatif duygunun sebebinin sınır olayları ve AB'nin sığınmacılara karşı uyguladığı katı kurallar olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların 47'si (%90,2) ise AB ile ilgili düşüncelerinde ekonominin büyük bir etkisinin olduğunu belirtmiştir. AB toplumun Suriyelilieri sevdiğini söyleyen katılımcı 24'tür (%46,8). AB toplumunun Suriyelileri sevmediğini söyleyen katılımcı sayısı ise 1'dir (%1,9). Katılımcıların 25'i (%48) Almanya'ya gitmek istediğini belirtmiştir. Katılımcıların yaklaşık yarısı 25'i (% 48) Almanya'nın AB'ye layık davrandığını ifade etmiştir. Katılımcıların 25'i (%48) Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ülkelerinin sığınmacılar ve mülteciler bağlamında AB'ye layık davranmadığını ifade etmiştir. Genel olarak değerlendirildiğinde katılımcıların çoğunun AB ile ilgili algılarının pozitif olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
A lot of studies have been carried out in many disciplines on asylum seekers, who are the actors of the phenomenon of migration. There is definitely an interdisciplinary aspect in the nature of every work whose subject is human. The problems experienced by the asylum seekers and the countries targeted by the asylum seekers have been an important field of study in the field of international relations and politics, especially after the Syrian war. In this respect, the acceptance of asylum seekers and the measures taken against asylum seekers along the way by EU countries have become an important agenda topic. It has been observed that many studies on asylum seekers are carried out by both official and academic institutions both in EU countries and in Turkey. These studies were not generally refugee-centred and the occasions caused by asylum were revealed. The aim of this research is to reveal the EU perception of Syrian refugees who live in Turkey. For this purpose, semi-structured interview method was used and interviews were conducted within the framework of 20 research questions. As a result of the analysis of the data obtained, the perceptions of the Syrian refugees about the EU have been emerged. According to the research data, a significant part of the participants (44.2%) gave the answer of“unity”when describing the EU. However, this union's political, economic, security etc. aspects were not mentioned. It was understood from the interviews that the majority of the participants (76.9%) did not want to go to Europe before the war. The fact that they have a settled order in their own country and live peacefully and happily are also explained as the reasons why they do not think about Europe. Twenty-one of the participants (40%) stated that they did not want to go to Europe while they were in Syria before the war and they did not want to go after they came to Turkey too. Twelve of the participants (23.1 %) stated that desire to go to Europe started to occur after the war although they did not want Europe before the war. The positive feeling about the EU was compassion for 55.6% of the participants. 28.5% of the participants stated that they have a feeling of love towards the EU. The basis of this feeling is the EU's efforts to help Syrian refugees and resettle them in their own countries. The number of those who did not express any negative feelings to the question of what are their negative feelings about the EU is 26.7%. It was determined that all of these participants had positive feelings about the EU. The number of those who say they cannot give an answer is 3.8%. Broken heart was found to be the most prevalent emotion among the participants' feelings towards the EU. It was determined that 48% of the participants experienced the feeling of broken heart towards the EU. This emotion is followed by sadness. 28.8% of the participants experience the feeling of sadness. It was also determined that 13.4% of the participants said they were angry towards the EU, 5.7% of the participants experienced the feeling of racism and 3.8% of the participants experienced the feeling of hatred. While 3.8% of the participants stated that the EU is anti-Muslim, all of the other participants stated that the reason for their negative feeling was the border incidents and the strict rules that the EU applied against refugees. Forty-seven (90.2%) of the participants expressed that the economy had a great impact on their thoughts about the EU. Twenty-four (46.8%) respondents say that the EU society loves Syrians. The number of respondents stating that the EU society does not like Syrians is one (1.9%). Twenty-five (48%) of the participants stated that they wanted to go to Germany. About half of the participants, twenty-five (48%) stated that Germany behaved worthy of the EU. Twenty-five (48%) of the participants stated that Greece, Bulgaria, Serbia, Hungary did not behave worthy of the EU in the context of asylum seekers and refugees.