Rhus coriaria ve mentha spicata türlerinin kimyasal içerikleri, antioksidan kapasiteleri ve antibakteriyel aktivitelerinin analizi ile sıçanlarda palatal yara iyileşmesine etkilerinin histolojik ve immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Histological and immunohistochemical examination of the chemical content, antioxidant capacity and analysing antibacterial activity of rhus coriaria and mentha spicata species on palatal wound healing in rats
  1. Tez No: 741778
  2. Yazar: MELEK ATİLLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELA TULES KADİROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rhus coriaria, Mentha spicata, antioksidan, antibakteriyel, yara iyileşmesi, Rhus coriaria, Mentha spicata, antioxidant, antibacterial, wound healing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Rhus coriaria ve Mentha spicata bitkilerinin antioksidan kompozisyonunu, bu bitkilere ait ekstrelerin antibakteriyel aktivitesini ve sıçan damak bölgesinde yara iyileşmesi üzerindeki etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem ve gereçler: Bu amaçla 8-10 haftalık, 84 adet Wistar albino türü erkek ratın damağında 4 mm çapında eksizyonal yara bölgesi oluşturuldu. Denekler; kontrol grubu (K), Rhus coriaria (RC) ve Mentha spicata (MS) şeklinde 3 eşit gruba bölündü ve 3, 7, 14 ve 21.günlerde sakrifiye edildi. Yara bölgelerinden histopatolojik inceleme için doku örnekleri alındı. Histopatolojik olarak; vaskülarizasyon, polimorfonükleer lökositler (PMN), kollajen dejenerasyonu, fibrozis, VEGF ve vimentin parametreleri değerlendirildi. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, RC grubunda VEGF seviyeleri 14 ve 21. günlerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde fazla bulunurken, diğer parametrelerde kontrol grubuyla anlamlı fark tespit edilmedi. MS grubunda ise kontrol ve RC grubu ile karşılaştırıldığında, 14 ve 21.günlerde anlamlı olarak azalmış vaskülarizasyon, PMN, kollajen dejenerasyonu, fibrozis ve vimentin değerleri görülürken; aynı günlerde VEGF değerleri anlamlı olarak fazla bulundu. Antioksidan değerlendirmede; RC ekstresinin antioksidan olarak yüksek aktifliğe sahip olduğu bulunurken, MS ekstresi orta derecede aktif bulundu. RC ekstresi S.mitis üzerine antibakteriyel olarak etkili bulunurken; MS'nin her iki bakteri üzerine herhangi bir antibakteriyel etkisi tespit edilmedi. Sonuç: Rhus coriaria'nın ağız içi yara iyileşmesini arttırdığı, Mentha spicata 'nın ise ağız içi yara iyileşmesinde orta derecede etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Our goal in this study is to evaluate the antioxidant composition of Rhus coriaria and Mentha spicata plants, the antibacterial activity of extracts belonging to these plants, and their effectiveness on wound healing in the rat palate region. Methods and materials: To this end, excisional wound with a diameter of 4 mm was created on the palate of 84 Wistar albino male rats at 8-10 weeks old. The subjects were divided into 3 equal groups in the form of control group (K), Rhus coriaria (RC) and Mentha spicata (MS), and subjects sacrified on days 3, 7, 14 and 21. Tissue samples were taken from the wound sites for histopathological examination. Parameters of vascularization, polymorphonuclear leukocytes (PMN), collagen degeneration, fibrosis, VEGF and vimentin were assessed histopathologically. According to statistical analysis results of RC group, VEGF levels on days 14 and 21 were meaningfully oversubscribed in the days compared to the control group, while meaningful difference with the control group was not detected in other parameters. The MS group showed significantly decreased vascularization, PMN, collagen degeneration, fibrosis and viment values on days 14 and 21 compared to the control and RC group; in the same days, VEGF values were found to be meaningfully excessive. In antioxidant evaluation; while the RC extract was found to have high activity as an antioxidant, the MS extract was found to be moderately active. Although the RC extract was found to be antibacterially effective on S.mitis; no antibacterial effects of MS were detected on either bacteria. Conclusion: Rhus coriaria was found to increase oral wound healing, while Mentha spicata was found to be moderately effective in oral wound healing.