Türk Borçlar Kanunu'na göre kiraya verenin kiralananın ayıplarından doğan sorumluluğu
Lessor's liability from defects of leased according to the Turkish Code of Obligations
- Tez No: 741921
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AGAH KÜRŞAT KARAUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kira sözleşmesi, ayıp, ayıptan sorumluluk, elverişli halde bulundurma, kiracının seçimlik hakları, zamanaşımı, Tenancy agreement, defect, responsibility of defect, worthiness, tenant's alternative rights, limitation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamızın amacı, kira sözleşmesine konu kiralanandaki ayıplar sebebiyle kiraya verenin sorumluluğunun kapsamını belirlemektir. Kiraya verenin ayıptan sorumluluğu, Türk Borçlar Kanunu m. 304-308 hükümleri arasında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler uyarınca kiraya veren, kiralananı, sözleşmedeki kullanım amacına uygun şekilde teslim etme ve sözleşme süresince de bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Kiraya verenin kusuru bulunup bulunmaksızın bu asli borcuna aykırı davranması, ayıptan sorumluluğun temel sebebini oluşturmaktadır. TBK'de, her ne kadar, kira sözleşmesi kavramı tanımlanmışsa da ayıp kavramı tanımlanmamıştır. Bu bağlamda çalışmamızda, kira sözleşmesi ve ayıp kavramları incelenmiş, hukuki nitelikleri ve özellikleri irdelenmiştir. Kiralanandaki ayıplar, TBK açısından yalnızca dört maddede düzenlenmiş olarak görülse de oldukça geniş bir uygulama alanı oluşturmaktadır. Bu sebeple de çalışmamızda, kiralanandaki ayıplar dolayısıyla kiraya verenin sorumluluğu ve kiracının hakları gerek öğretideki görüşler gerekse de güncel yargı kararlarıyla inceleme altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study, is to determine scope of the lessor's responbility due to defects in the leased property. The lessor's responbility for the defects is arranged Turkish Law of Obligations between section 304 and 308. Pursuant to these regulations, the lessor is obliged to deliver in accordance with intent-to-use of contract and to keep it in this situation during the contract the leased property. Acting contrary to this main obligation constitutes foundation the reason of liability for defect with or without the lessor's negligence. Althought there is notion of tenancy agreement in Turkish Law of Obligations, not mention defect concept. In this context we are scrutinised tenancy contract and notion of defect, and studied their legal eligibility and characteristic. Whereas defects in the lease was arranged only four sections in Turkish Law of Obligations, it contains very wide implemented area. For this reason, in our study we discussed the rights of the lessee and the responsibility of the lessor due to faults in the leased with current judicial decisions as well as the views in the existing court judgement.