Granülomatöz mastit hastalarında IL-8 gen polimorfizminin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of il-8 gene polymorphism in granulomatous mastitis patients with HEALTY controls, Zonguldak Bülent Ecevit University faculty of medi̇ci̇ne
  1. Tez No: 742043
  2. Yazar: REYHAN DALDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: IL-8, polimorfizm, granülomatöz mastit, rs4073, rs2227306, rs1126647, IL-8, polymorphism, granulomatous mastitis, rs4073, rs2227306, rs1126647
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada granülomatöz mastit tanılı hastalarda IL-8 gen polimorfizminin sağlıklı katılımcılar ile karşılaştırılarak aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya granülomatöz mastit tanısı biyopsi ile doğrulanmış 50 kadın hasta, yaş ve cinsiyet uyumlu 50 sağlıklı kontrol dahil edildi. Periferik kandan DNA izolasyonunun ardından IL-8 −251A/T (rs4073), +781C/T (rs2227306) ve +2767A/T (rs1126647) tek nükleotid polimorfizmleri PCR-RFLP yöntemiyle genotiplendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dâhil edilen hasta ve kontrol grubunda IL-8 −251A/T(rs4073), +781C/T(rs2227306) ve +2767A/T(rs1126647) polimorfizmlerinin alel ve genotip frekansları incelendiğinde granülomatöz mastit riski ile anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Vaka ve kontrol grubunda dominant ve resesif modele göre genotipler incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuçlar: Çalışmaya dâhil ettiğimiz tek nükleotid polimorfizmleri ile granülomatöz mastit arasında ilişki kurulamamıştır. Ancak IL-8 gen polimorfizmlerinin granülomatöz mastit üzerinde etkisinin bulunabilmesi için daha büyük örneklem, çoklu etnik popülasyon ve farklı SNP'lerin incelenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the IL-8 gene polymorphism in patients with granulomatous mastitis and healthy participants and to examine the relationship between them. Material and Methods: 50 female patients with biopsy-confirmed diagnosis of granulomatous mastitis and 50 healthy control group matched with the age and gender of this case group included in this study. After DNA isolation from peripheral blood, single nucleotide polymorphisms IL-8 −251A/T (rs4073), +781C/T (rs2227306) and +2767A/T (rs1126647) were genotyped by PCR-RFLP method. The obtained data were analyzed with the appropriate statistical method. Findings: In our study, when the allele and genotype frequencies of IL-8 −251A/T (rs4073), +781C/T(rs2227306) and +2767A/T(rs1126647) polymorphisms were examined in the patient and control groups no significant correlation was found with the risk of granulomatous mastitis (p> 0.05). When genotypes were analyzed according to the dominant and recessive models, no statistically significant relationship was found in the patient and control groups (p>0.05). Result: In our study, no relationship was found between single nucleotide polymorphisms and granulomatous mastitis. However, to find the relationship between IL-8 gene polymorphisms and granulomatous mastitis, it is necessary to have a larger sample size, reach a multi-ethnic population and examine different SNPs.