Rasyonel ahlakın irrasyonel aktörleri: Deleuze ve Foucault'da etik sorunsalı
Irrational actors of rational ethics: The ethical issue in Deleuze and Foucault
- Tez No: 742048
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Morality, Ethics, Deleuze, Foucault
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma etik ve ahlak kavramları çerçevesinde rasyonel olanın irrasyonel toplumsal taleplerle nasıl kurulduğunu ve ahlaki kodlamaların sosyal evrende nasıl inşa edildiğini konu edinmektedir. Ahlakın etik olmadan tartışılmayacağı bilindiğine göre konunun sosyoloji literatürüne iki önemli sosyal bilimciye ait düşünme pratiği ile katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Problemlerini ahlakın toplumsal sınırlarına ve etiğin teorik katmanlarına kadar uzattığımız bu çalışma da toplumsal ahlakın ortaya koymuş olduğu gözetleme ve kapatılmadan sıyrılarak, etik süreç ile nasıl bir toplumsallık inşa edildiğine değinilmektedir. Ahlakın rasyonel zemininden sıyrılma girişimini Foucault ve Deleuze'ün felsefesi bağlamında irrasyonel sosyal bir tavır olarak nasıl etiğe dönüştüğü ele alınmaktadır. Anahtar Kavramlar: Ahlak, Etik, Deleuze, Foucault.
Özet (Çeviri)
This study deals with how the rational is established with irrational social demands within the framework of the concepts of ethics and morality, and how moral codes are constructed in the social universe. Since it is known that morality cannot be discussed without ethics, we think that the subject will contribute to the sociology literature with the thinking practices of two important social scientists. In this study, in which we have extended the problems to the social limits of morality and the theoretical layers of ethics, it is mentioned how a sociality is built with the ethical process by getting rid of the surveillance and closure of social morality. It is discussed how the attempt to get rid of the rational ground of morality turns into ethics as an irrational social attitude in the context of Foucault and Deleuze's philosophy.