Mizah dergilerinde tipografi kullanımı: Leman Dergisi örneği
Use of typography in humor journals: The case of Leman Magazine
- Tez No: 742061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKNUR SÖZÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mizah, karikatür, gülme, tipografi, tipografide duygu, Humor, caricature, laughing, typography, emotion in typography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Mizah dergilerinde tipografi kullanımının incelendiği bu çalışmada, Leman Dergisi örnek olarak esas alınmıştır. Araştırmada bir güldürü türü olan mizah ile tipografi kullanımının arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmada yayın hayatına devam eden en eski mizah dergisi olması sebebiyle Leman Dergisi'nin 2020 yılına ait yılın ilk, orta ve son sayıları Grafiksel Çözümleme Formu kullanılarak analiz edilmiştir. Grafiksel çözümlemesi yapılan dergi sayıları, nitel araştırma yöntemine uygun olarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre incelenen dergi sayfalarının bir kısmında yukarıda bahsedilen kriterlerden Kompozisyon (Hiyerarşik Düzen), Yazı Fon İlişkisi, Aralık (Espas), Oran-Orantı, Denge, Ritm, Devamlılık gibi unsurların pek fazla göz önüne alınmadığı tespit edilmiştir. Bu yönde, grafik eğitimi içinde tipografi derslerine verilen önemin artırılmasına yönelik öğrencilere, sayfa tasarımı, mizanpaj, tipografik uyum, doğru yazı karakteri seçimi ve renklerin kullanımı çalışmaları yaptırılmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which examines the use of typography in humor magazines, Leman Magazine is taken as an example. In the study, it was aimed to reveal the relationship between humor, which is a type of comedy, and the use of typography. In the study, the first, middle and last issues of the year 2020 of Leman Magazine were analyzed using the Graphical Analysis Form, since it is the oldest humor magazine that continues to be published. The graphical analysis of the journal numbers was interpreted in accordance with the qualitative research method. According to the results of the research, it has been determined that in some of the pages of the magazine examined, the above-mentioned criteria such as Composition (Hierarchical Order), Text-Fund Relationship, Spacing, RatioProportion, Balance, Rhythm, and Continuity are not taken into account. In this direction, suggestions have been developed for students to do page design, layout, typographic harmony, correct font selection and use of colors in order to increase the importance given to typography lessons in graphic education.