Okul yöneticilerinin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki (Iğdır ili örneği)
Relationship between school administrators' power sources and teachers' job satisfaction (The case of Igdır province)
- Tez No: 742062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKBABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: güç kaynakları, iş doyumu, ilkokullar, okul yöneticisi, power sources, job satisfaction, primary schools, school director
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma okul yöneticilerinin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada genel tarama modellerinden olan ve nicel araştırmalarda kullanılan ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Iğdır ili Merkez ilçesinde MEB' e bağlı devlet ilkokullarında görev yapan 436 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Evrene yönelik örneklem seçiminde ulaşılabilir örneklem yöntemiyle gönüllük esaslı 407 sınıf öğretmeni araştırmaya katılmıştır. Araştırmada veriler, Hackman ve Oldham (1975) tarafından geliştirilmiş ve Taşdan (2008) tarafından öğretmenler üzerinde uygulanmış 14 maddelik ''İş Doyumu Ölçeği'' ve Zafer (2008) tarafından geliştirilen 59 maddelik '' Yöneticilerin Kullandıkları Örgütsel Güç Kaynağı Ölçeği '' ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde istatistik paket programı kullanılarak ikili bağımsız gruplarda t testi, üç ve üzeri bağımsız gruplarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA), yöneticilerin kullandıkları güç kaynakları ve iş doyumu arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson korelasyon testi ve yöneticilerin kullandıkları güç kaynaklarının öğretmenlerin iş doyumunu anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını tespit etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin kullandıkları güç kaynakları ile öğretmenlerin iş doyumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ve regresyon katsayılarının anlamlılık testlerine göre yordayıcı değişkenler arasından sadece ödül gücünün iş doyumu üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between the power sources used by school administrators and the job satisfaction of teachers. The study, was conducted with the relational screening model, which is one of the general screening models and used in quantitative research. The target population of the study compose of 436 class masters working in the primary schools of the Ministry of Education of the county Merkez of Iğdır in the academic year 2021- 2022. Volunteer-based 407 class masters participated in the study by using the accessible sampling method in choosing a sample for the target population of the study. In the study, the data were collected by the 14 point 'Job Satisfaction Scale' developed by Hackman and Oldham (1975) and applied on teachers by Taşdan (2008) and the 59 point“Organizational Power Supply Scale Used by School Administers”developed by Zafer (2008). Using statistic packaged software, in paired independent groups t test, in three or more independent groups one-way analysis of variance (ANOVA) was used in the analysis of research data; Pearson correlation test was used in order to determine the relationship between the power sources used by school administers and job satisfaction; multiple regression analysis was used to determine whether the power sources used by school administers significantly predicted teachers' job satisfaction. As a result of the research, it was concluded that there is a positive significant relationship between the power sources used by school administers and the job satisfaction of teachers, and only reward power is a significant predictor on job satisfaction among the predictive variables according to the significance tests of regression coefficients.