Siyasal reklamlarda kadın lider temsili: Meral Akşener örneğinde 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri üzerine bir inceleme
Female leader representation in political advertisements: An examination on 2018 President Election in the case of Meral Akşener
- Tez No: 742320
- Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Advertising, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Reklam, Kadın Aday, Temsil, Meral Akşener, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi, Political Advertising, Female Candidate, Representation, Meral Akşener, Presidential Election of 24 June 2018
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Modern demokrasilerde siyaset olgusunun halkın iradesiyle bütünleştirilmesi gerekir. Düzen ve birlik oluşturmada birincil rol oynayan ve belirli normlar ile oluşum gösteren siyaset unsuru, halkı ortak bir ideoloji doğrultusunda hemfikir sahibi yaparak bir topluluk oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda siyaset önem kazanırken siyaseti oluşturan aktörlerin de siyasi arenadaki yeri ve önemi tartışmasız hale gelmektedir. Türk siyasetinde lider çoğunluğun erkeklerden oluştuğu, yer yer kimi dönemlerde sayıca az kadın liderin de kendinden söz ettirdiği görülmektedir. Kadın lider temsilinin ele alındığı çalışmada, feminist bir yaklaşımdan öte siyasi temsilin öne çıktığı uygulamalardan biri olan siyasal reklamlarda kadın adayın nasıl konumlandırılmaya çalışıldığı tartışılmıştır. Türk siyasetinde kadın lider olarak Tansu Çiller'den sonra akla gelebilecek Meral Akşener'in örnek olarak ele alındığı bu çalışma, her ne kadar iktidara gelmeyi başaramamış olsa da bir parti lideri olması ve son Cumhurbaşkanı Seçimine tek kadın aday olarak katılması nedeniyle önem kazanmaktadır. Akşener'in, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimi sürecinde seçim kampanyasında kullandığı ve Youtube kanalında da yayınlanan siyasal reklamlardan bu çalışmanın amacına uygun olarak belirlenen üç reklam filmi Roland Barthes'ın göstergebilim yaklaşımı kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, söz konusu siyasal reklam filmlerinde kadın adayın yoğunlukla cinsiyetçi bir yaklaşımla daha erkeksi ve maskulen bir biçimde temsil edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Politics must be connected with the will of the people in modern democracies. The aspect of politics that is constructed with specific rules and plays a key role in generating order and unity strives to create a community by bringing people together in accordance with a similar philosophy. In keeping with this goal, as politics acquires traction, the role and importance of the players who shape politics in the political arena becomes undeniable. In Turkish politics, the majority of leaders are men, while a small number of female leaders are acknowledged at times. In the study, which deals with the representation of women leaders, it is discussed how the woman candidate is tried to be positioned in political advertisements, which is one of the practices in which political representation stands out rather than a feminist approach. This study, in which Meral Akşener, who can come to mind after Tansu Çiller as a female leader in Turkish politics, is taken as an example, gains importance because she is a party leader and participated as the only female candidate in the last Presidential Election, although she did not succeed in coming to power. Three commercials that Akşener used in his election campaign during the June 24, 2018 Presidential Election were analyzed using Roland Barthes' semiotic approach, which was determined in accordance with the purpose of this study from political advertisements published on the Youtube channel. According to the findings, it has been determined that the female candidate is represented in a more masculine and masculine way with a predominantly sexist approach in these political commercials.