The impact of national cultural dimens'ons on trus between employees and managers
Çalışanlar ve yöneticiler arasındaki güvene ulusal kültürel boyutların etkisi
- Tez No: 742321
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE GÖKBULUT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan-İşveren İlişkisi, Grup içi Kayırmacılık, Ulusal Kültür, Güven, Employee-Manager Relationship, In-group Favoritism, National Culture, Trust
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, Hofstede'nin (1980) ulusal kültürel boyutlarının güven üzerindeki etkisini hem nicel hem de nitel yöntemler kullanarak etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Sekiz bilgi kaynağından elde edilen nitel veriler kullanılarak ve kültürler arası güven literatürünü incelenmesine dayanarak, kişilerarası güven tanımlanmış ve neticesinde ulusal kültürle ilişkisinin bir modeli çıkarılmıştır. Daha sonra, bağlama özgü olarak grup içi kayırmacılığın modele eklenerek kolektivizm ve güven arasında bir moderatör olarak etkisi test edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonuçları, Hofstede'nin kolektivizm, belirsizlikten kaçınma ve erillik olmak üzere üç ulusal kültürel boyutunun güvenle pozitif ilişkili olduğunu, ancak güç mesafesinin güvenle negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, güveni tahmin ederken moderatör olarak grup içi kayırmacılığın kolektivizm üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Doğrulayıcı faktör analizi, yeterlilik güveni, yardımsever güveni ve adalet güveni olarak üç güven bileşenini ortaya çıkarmıştır. Güven bileşenleri ve Hofstede'nin (1980) ulusal kültürel boyutları arasındaki daha ileri düzeyde açıklayıcı analizler, güvenin farklı bileşenlerinin kültürel yönelimleri farklı şekilde etkilediğini göstermiştir. Daha ileri analizler ayrıca grup içi kayırmacılık değişkeninin moderatör olarak güç mesafesi ve güven arasındaki negatif ilişkiyi etkilediğini göstermiştir. Bununla birlikte, belirsizlikten kaçınma, erillik ve güven arasındaki ilişkide grup içi kayırmacılık değişkeni aracılık etmemiştir. Bu çalışma sonucunda güven kavramı ve çalışma bağlamındaki farklı bileşenleri benimsenmiştir. Hofstede'nin (1980) dört kültürel boyutu, güven ve güven bileşenleriyle bağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bu alandaki araştırmalara önemli bir katkı sağlamak amacıyla, Hofstede'nin (1980) dört kültürel boyutları ve güvenin arasındaki ilişkide grup içi kayırmacılık moderatör olarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of Hofstede (1980) national cultural dimensions on trust using both quantitative and qualitative methods. Using qualitative data from eight informants and drawing on our review of cross-culture trust literature, we define interpersonal trust and derive a model of its relationship with national culture. Afterword, in-group favoritism is added to the model as a context specific variable to test it as a moderator between collectivism and trust. Regression analysis results indicate that three of Hofstede's national cultural dimensions namely collectivism, uncertainty avoidance and masculinity are positively related to trust, however, power distance is negatively related to trust. Results also indicate that the ingroup favoritism has a moderating positive effect on collectivism while predicting trust. Confirmatory factor analysis revealed three trust components: competence trust, benevolent trust, and fairness trust. Further exploratory analyses between trust components and Hofstede (1980) dimensions of national culture indicate that the different components of trust affect cultural orientations differently. Further analysis also indicate that the in-group favoritism variable is moderating the negative relationship between power distance and trust. However, paths between uncertainty avoidance, masculinity and trust are not mediated through the in-group favoritism variable. As a result of this study, the concept of trust and its different components in the study context were identified. Hofstede's (1980) four cultural dimensions were linked to trust and its components. In addition, the in-group favoritism was tested as a moderator between Hofstede's (1980) four dimensions of culture and trust, which is an important contribution to the research in this field.