Seçim kampanyalarında sosyal medya: 2021 Irak seçimlerinde siyasi liderlerin Twitter kullanımı
Social media in election campaign: The use of Twitter by political leaders in the 2021 Iraqi elections
- Tez No: 742454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ZİNDEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Seçim Kampanyaları, Sosyal Ağlar, Politik pazarlama, Siyasal iletişim, Election Campaigns, Social Networks, Political Marketing, Political Communication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
“Seçim Kampanyalarında Sosyal Medya: 2021 Irak Seçimlerinde Siyasi Liderlerin Twitter Kullanımı”başlıklı bu çalışmada, politik pazarlamanın kavram ve özelliklerinin ele alınması ve bu doğrultuda analiz edilmesi için önemli görülen hususları vurgulayacak bir dizi unsurun incelenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda öne çıkan bir kavram olarak politik pazarlama üzerinde durulmuştur. Ticari pazarlama gibi belirli bileşenlere sahip olan politik pazarlama, bir siyasi aday için destekçi sayısının en üst düzeye çıkarılmasını ve buna yönelik organizasyon sürecini amaçlayan faaliyet veya faaliyetler grubu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde politik pazarlama sürecinde belirli bir siyasi parti, bir program ya da belirli bir fikrin yayılmasında oldukça önemli bir etken olan sosyal medya, seçim kampanyalarının en önemli ayağını oluşturmaktadır. Sosyal medya; iletişim kurma, tanıtma, tartışma gibi pek çok amaçlarla kullanılmaktadır. Sosyal medya üzerinden yürütülen siyasal tabanlı pazarlama biçimi, temelde politikacıların sosyal medyayı ideolojilerini tanıtmak ve yaymak için kullandıkları bir mecraya dönüştürürken bu platformlarda üretilen içerikler kamuoyunu etkilemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada sosyal medyanın seçim kampanyalarındaki rolünün ortaya konulması hedeflenmiş ve bu kapsamda 2021 Irak seçim sürecinde yürütülen seçim kampanyalarına odaklanılmıştır. Teorik kısmı için yerli ve yabancı kaynaklara yönelik derinlemesine literatür taraması yapılan çalışmanın araştırma kısmında; 10 Ekim 2021 tarihli Irak erken genel seçim sonuçlarına göre mecliste birinci olan parti lideri Mukteda El-Sadr, ikinci olan partinin lideri Muhammed Halbusi ve üçüncü olan partinin lideri Nuri el-Maliki'nin Twitter hesapları ele alınmıştır. Bu doğrultuda ilk üç sıradaki siyasi parti liderlerinin seçim kampanyalarının yoğunlaştığı son üç aylık periyot olan 9 Temmuz– 9 Ekim 2021 tarihleri arasında seçmenlere yönelik yürüttükleri kampanyaların bir ayağı olan Twitter paylaşımları içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, titled“Social Media in Election Campaign: The Use of Twitter by Political Leaders in The 2021 Iraqi Elections”, it is aimed to examine a number of elements that will highlight the issues that are considered important in order to discuss and analyze the concepts and features of political marketing in this direction. In this direction, political marketing as a prominent concept is emphasized. Political marketing, which has certain components such as commercial marketing, is defined as an activity or group of activities aimed at maximizing the number of supporters for a political candidate and the organizational process for this. Today, social networks, which are a very important factor in the spread of a certain political party, a program or a certain idea in the political marketing process, constitute the most important pillar of the election campaigns. Social networks are used for many purposes such as communication, promotion and discussion. While the political-based marketing format carried out over social media basically transforms the social media into a medium used by politicians to promote and spread their ideologies, the content produced on these platforms aims to influence the public. In the study, it was aimed to measure the role and effectiveness of these networks in the election campaigns, and in this context, the election campaigns carried out in the 2021 Iraqi election process were focused. In the research part of the study, in which an in-depth literature review for domestic and foreign sources was made for the theoretical part; According to the results of the Iraqi early general election on October 10, 2021, the twitter accounts of Muqtada El-Sadr, who came first in the parliament, Muhammed Halbusi, who came second, and Nuri alMaliki, who came third. In this direction, Twitter shares, which are one of the pillars of the campaigns carried out for the voters between July 9 and October 9, 2021, the last three-month period in which the election campaigns of the top three political party leaders intensified, will be analyzed using the content analysis method.