From likes to votes: Understanding the dynamics of social media in Iraqi and Turkish election campaigns
Beğenilerden oylara: Irak ve Türkiye seçim kampanyalarında sosyal medyanın dinamiklerini anlamak
- Tez No: 943759
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Seçim Kampanyaları, Siyasi Pazarlama, Sadr Hareketi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye, Irak
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sosyal medya platformları, siyasi partilerin seçmenlerle yeni yollarla doğrudan etkileşim kurmasını sağlayarak seçim süreçlerini büyük ölçüde dönüştürmüştür. Bu çalışma, Türkiye'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Irak'ta Sadr Hareketi'nin seçim kampanyalarında sosyal medyanın bilinçli kullanımını analiz etmektedir. 2021 Irak ve 2023 Türkiye seçimlerine dair Facebook ve Instagram'daki paylaşımlara nitel içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, içeriğin özünü, mesajlaşmada kullanılan stratejileri ve bu stratejilerin seçmen davranışı ile kamuoyu üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Sosyal medya iletişiminde öne çıkan temalar ve konular, kullanılan içerik türleri ve bu kampanyalardaki siyasi markalaşmanın rolü hakkında temel sorular ele alınmıştır. Kapsamlı bir literatür taraması ile Irak ve Türkiye bağlamında seçim kampanyaları ve sosyal medya üzerine mevcut araştırmalar incelenmiş, özellikle bu farklı sosyopolitik ortamlarda gelecekteki araştırmalar için boşluklar belirlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Bulgular, iki partinin siyasette kullandığı içerik ve iletişim taktiklerinde önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Sadr Hareketi yerel topluluk desteği ve dini motiflere öncelik verirken, Adalet ve Kalkınma Partisi milliyetçiliğe ve kalkınma girişimlerine ağırlık vermektedir. Çalışma ayrıca bu stratejilerin demokratik süreçler üzerindeki sonuçlarını, manipülasyon riskleri ve etik kaygıları göz önünde bulundurarak incelemektedir. Bu tez, Türkiye ve Irak'taki siyasi partilerin dijital kampanya taktikleri hakkında önemli bilgiler sunarak akademisyenler, siyasi aktivistler ve politika yapıcılar için değerli perspektifler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Social media platforms have greatly altered the electoral landscape, enabling political parties to directly interact with voters in new ways. This study analyzes the deliberate use of social media by the Justice and Development Party in Türkiye and the Sadrist Movement in Iraq during their electoral campaigns. This study conducts a qualitative content analysis of posts on Facebook and Instagram to investigate the 2021 Iraqi elections and the 2023 Turkish elections. The objective is to reveal the essence of the content, the strategies used in messaging, and their influence on voter behavior and public opinion. The thesis addresses key questions about the themes and subjects prioritized in social media communication, the types of content used, and the role of political branding in these campaigns. Through an extensive review of literature, this study examines the current research on election campaigns and social media within the contexts of Iraq and Türkiye, specifically focusing on identifying gaps and suggesting areas for future research within these distinct sociopolitical environments. The findings reveal significant differences in the content and communication tactics employed by the two parties in politics. The Sadrist Movement prioritizes local community assistance and religious motifs, whereas the Justice and Development Party places emphasis on national patriotism and initiatives for progress. The study also examines the consequences of these strategies for democratic processes, taking into account possible risks of manipulation and ethical considerations. This thesis provides significant insights into the digital campaign tactics of political parties in Türkiye and Iraq, providing valuable perspectives for academics, political activists, and policymakers.