Türkiye'de kadınlardaki doğurganlık oranı ve eğitim seviyesi ile işgücüne katılım oranı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between women's fertility rate and educational level and labor participation in Turkey
  1. Tez No: 742540
  2. Yazar: İLKNUR ÜLKÜ KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN KÜÇÜKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın işgücüne katılım oranı, doğurganlık oranı, eğitim seviyesi, işsizlik ve ekonometrik analiz, women labor force participation rate, fertility rate, education level, unemployment and econometric analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde kadın istihdamı, ülke refah seviyesinin arttırılması ve kalkınmanın desteklenmesi adına önemli bir rol içermektedir. Günümüze değin kadınlar, içinde bulundukları şartlara göre farklı statü ve biçimlerde üretim faaliyetleri içinde yer almaktadır. Sanayi devrimiyle birlikte değişen toplumsal yapı, Dünya'da ve Türkiye'de de kadınların çalışma yaşamına katılmasını sağlamıştır. Ülkemizde özellikle Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, kadınlar daha fazla rol alarak toplumun hemen hemen her alanına katılmıştır. Bununla birlikte kadınlarda işgücüne katılımı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; eğitim seviyesi, yaş, medeni durum, doğurganlık oranı ve içinde bulundukları ekonomik şartlar olarak sıralanabilir. Bu çalışmada işgücüne katılımı etkileyen doğurganlık oranı ve eğitim seviyesi gibi iki önemli faktör incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, women's employment has an important role in raising the welfare and supporting the development level of the country. Until today, women have been engaged in production activities in different statuses and forms according to the conditions they are in. The changing social structure with the industrial revolution enabled women to participate in working life in the World and in Turkey. In our country, especially with the proclamation of the Republic, women have taken a greater role and participated in almost every field of society. However, there are many factors that affect women's participation in the workforce. These are education level, age, marital status, fertility rate and economic conditions. In this study, the effect of two important factors which are, fertility rate and education level of women in the workforce were examined.